OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tällä kertaa paahdoin maa-artisokat yhtä aikaa broilerin kanssa, mutta parhaimman tuloksen saa, kun maa-artisokkien antaa paahtua ensin uunissa ja sitten vasta lisää muut aineet.

Olen tänä vuonna jotenkin ihan jälkijunassa havahtunut, että kaupoissa on taas saatavilla puoliveriappelsiineja ja sain varmaan viimeisimmät yksilöt napattua ennen satokauden päättymistä. Nuo hölmösti nimetyt appelsiinit ovat verigreippien lisäksi ehdottomia sitrussuosikkejani. Tuo viittaus otsikossa puoliveriseen johtuu yksin omaan siitä, että kyseisen appelsiinin nimestä tulee minulle väistämättä assosiaatio Harry Potter and Half Blood Prince -kirjaan.

Veriappelsiinin hedelmäliha on upean punertavaa, jopa violettia, ja maku makea. Punertava väri muistutti sen verran granaattiomenasta, että ajatukseni taas riensivät Lähi-idän suuntaan. Ja kun jääkaapissa sattui olemaan vielä pussillinen maa-artisokkia, niin asia oli niin sanotusti pihvi (tai broileri tässä tapauksessa).

Yotam Ottoleghin Jerusalem-kirjasta löytyy tämäkin loistava broiskuohje. Muokkasin sitä vähän niin, että olen paahtanut maa-artisokat keittämättä, huolellinen peseminen mielestäni riittää. Käytin maustamattomia broilerin koipireisipaloja, mutta koipinuijatkin sopivat tähän mainiosti. Lisäkkeeksi tarjosin lehtikaalia ja salaattia. Tuore, rapeakuorinen leipäkin varmasti toimii.

Veri-appelsiinibroileri ja paahdetut maa-artisokat
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1 kg broilerin marinoimattomia koipireisiä
4 isoa banaanisalottisipulia
10 valkosipulinkynttä
5 timjaminoksaa
1 rkl sitruunatimjamia (kuivattua)
2 puoliveriappelsiinia
3 rkl neitsytoliiviöljyä
3 tl sormisuolaa
1 tl mustapippuria
1 ps (500 g) maa-artisokkaa

1. Kuivaa broileripalat ja irrota reisipala koivesta. Kuori salottisipulit ja leikkaa ne pituussuunnassa halki. Kuori myös valkosipulinkynnet ja riivi timjaminoksat. Viipaloi appelsiinit. Sekoita isossa kulhossa keskenään broilerit, sipulit, valkosipulinkynnet, tuore timjami ja appelsiiniviipaleet. Lisää öljy sekä mausteet. Anna maustua jääkaapissa vähintään 2 tuntia.
2. Pese maa-artisokat huolellisesti ja leikkaa ne pituussuunnassa puoliksi. Siirrä maa-artisokat isoon uuniastiaan tai leivinpaperin päälle pellille, ripottele päälle sormisuolaa. Paahda maa-artisokkia uunissa 225 asteessa ensin 15 minuuttia.
3. Ota astia uunista, lisää broilerit, sipulit ja appelsiinit vuokaan. Alenna sitten uunin lämpötila 200 asteeseen ja paista vielä 45 minuuttia tai kunnes broileri on kypsää.
4. Valuta päälle oliiviöljyä ja ripottele pinnalle sormisuolaa.