Vihreät pavut maustuvat tällä kertaa kauniin punaisesa chraimeh-kastikkeessa ja saavat kaverikseen paistettua kaurapalaa.

Chraimeh sauce with green beans

Kotimaiset pavut ovat olleet kaupoissa jo hetken. Meilläkin niistä on pari kertaa kokattu, mutta tämä Yotam Ottolenghin papuohje on ollut päässäni siitä lähtien, kun ostin Simple-kirjan.

Chraimeh-kastike on kotoisin Libyasta ja sen makumaailmaan kuuluu olennaisesti mauste, jota olen suoranaisesti inhonnut, nimittäin kumina. Kun opiskelin Tampereella olin ihan tuskainen, kun kaupoista ei meinannut millään löytyä kuminatonta ruisleipää! Ei kumina kuulu ruisleipään, jos minulta kysytään.

Halusin kuitenkin tarttua tähän ohjeeseen, sillä turhan usein tulee tehtyä vihreistä pavuista sitä yhtä ja samaa eli valkosipulilla ja sitruunalla maustettuna. Ja pakko sanoa, että kuminan maku toimi tässä ohjeessa ihan hurjan hyvin ja tästä taisi tulla uusi suosikkini. Muuten ei kovin kummoisia raaka-aineita tähän tarvita: tomaattisosetta, valkosipulia ja vähän muita mausteita.

Chraimeh-kastikkeen voit valmistaa hyvissä ajoin jääkaappiin odottamaan, joten itse ruoan valmistus ei kestä varttia kauempaa. Kastike säilyy jääkaapissa viikon verran puhtaassa suljetussa astiassa. Se kestää myös pakastamista.

Alkuperäisessä ohjeessa on käytetty tofua, mutta minä olen tykästynyt Yosan kaurapalaan, jossa on tosi kiva pehmeä maku. Ja onhan kotimainen kaura eettisempi vaihtoehto kuin soija.

Lisää vihreä papu -ohjeita blogiarkistosta: Papu-pekonipasta

Vihreät pavut ja chraimeh-kastike

Chraimeh-kastike

1 rkl kokonaista kuminaa

2 tl kokonaista jeeraa

6 valkosipulinkynttä

2 tl tulista paprikajauhetta

½ tl kanelia

3 rkl rypsiöljyä

3 rkl tomaattisosetta

2 tl sokeria

¾ tl suolaa

1 limetin mehu

2 ½ dl vettä

Lisäksi

450 g vihreitä papuja

2 pkt Yosa-kaurapalaa

1 rkl rypsiöljyä

Paahda kumina ja jeera pannulla, jauha mausteet rouheiksi morttelissa. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita kulhossa keskenään valkosipuli, mausteet ja rypsiöljy.

Kuumenna pannu ja lisää siihen valkosipuli-mausteseos. Paista sekoittaen noin minuutin verran ja lisää tomaattisose, sokeri, suola, limetin mehu. Sekoita ja lisää vesi. Keitä kiehuttaen koko ajan sekoittaen muutama minuutti, alenna lämpö ja jatka keittämistä, kunnes kastike on hieman paksuuntunut.

Huuhdo ja siisti pavut. Keitä ne suolalla maustetussa vedessä noin 6 minuuttia. Valuta siivilässä ja jäähdytä kylmässä vedessä.

Paloittele kaurapalat reilun kokoisiksi kuutioiksi. Kuumennä öljy pannulla ja ruskista siinä kaurapalat kauttaaltaan kauniin ruskeiksi. Lisää pannulle kastike ja pavut. Sekoita hyvin.

Tarjoa sellaisenaan tai riisin kanssa.