porkkanat k

Pussiin oli pakattu oransseja, keltaisia ja violetteja porkkanoita.

Taisin hihkaista ääneen, kun joku aika sitten Arabian K-kaupasta löysin Reinin lihan pakkaamaa ja  Suomessa kasvatettua luomukaritsaa. Tarjolla oli mm. potkaa ja paahtopaistia, mutta mukaani tarttuivat karitsan parikyljykset, jotka saivatkin oivaa seuraa Teurastamon Pääsiäismarkkinoilta löytämilleni porkkanoille. Ja ne eivät kuulkaa olleetkaan ihan mitä vaan porkkanoita, vaan värikkäitä sellaisia. Ei toki tavallisen oranssin porkkanan värissäkään ole valittamista, mutta upean violetit (ja sisältä oranssit!) ja kauniin keltaiset porkkanat olivat kerrassaan houkutteleva yhdistelmä.

IMG_2283

Violetin porkkanan sisältä pilkottaa oranssi sydän.

Minulla oli omat epäilykseni porkkanoiden värin kestosta ja arvaukseni osui oikeaan. Nimittäin tavallisen porkkanan oranssi väri tulee karotenoideista (mm. beetakaroteenista) ja rasvaliukoisena värinä se kestää melko hyvin käsittelyä.  Violetti väri sen sijaan muodostuu antosyaaneista, jotka ovat vesiliukoisia, joten violetit porkkanat värjäsivät jo käsittelyvaiheessa vaaleammat porkkanat tummemmiksi. Harmillisesti lopullisessa lisäkkeessä porkkanoiden alkuperäistä väriä on vaikea erottaa toisistaan. Onneksi maku kuitenkin oli kohdallaan!

Helpon ja raikkaan kastikkeen valmistat maustamattomasta jogurtista ja fetasta. Tässä makuaineena veriappelsiinin kuori, feta ja minttu.

Helpon ja raikkaan kastikkeen valmistat maustamattomasta jogurtista ja fetasta. Tässä makuaineena veriappelsiinin kuori, feta ja minttu.

Porkkanoiden väri houkutti tarttumaan puoliveriappelsiiniin ja lisäsin sitä karitsan kanssa tarjottavaan kastikkeeseen sekä raastettuna kuorena että puristettuna mehuna. Kastike sai pohjan turkkilaisesta jogurtista, suolaisuutta lisäämään murensin joukkoon fetajuustoa ja taisi siihen muutama mintunoksakin päätyä hienonnettuna. Viljaisampaa lisäkettä syntyi keitetyistä vehnäjyvistä, jotka saivat väriä ja makua yrttiöljystä. Karitsan parikyljykset paistoin pannulla ja maustoin yksinkertaisesti vain suolalla ja pippurilla.

Porkkanat saavat ihanan tahmean ja kiiltävän pinnan.

Ihanan kiiltävät ja tahmeat porkkanat, joissa maistuu rosmariini ja raikas appelsiini.

Tahmean makeat porkkanat

500 g porkkanoita
2 rkl oliiviöljyä
20 g voita
2 rkl hienonnettua rosmariinia
1 (puoli)veriappelsiinin mehu
suolaa, mustapippuria

1. Pese ja kuori porkkanat. Lohko ne pituussuunnassa veneiksi.
2. Kuumenna pannussa öljy, lisää voi ja rosmariini. Anna voin sulaa ja lisää porkkanat. Kypsennä porkkanoita välillä käännellen noin 8 minuuttia.
3. Kaada pannulle appelsiininmehu, mausta suolalla ja pippurilla. Peitä pannu kannella ja anna hautua hiljalleen, kunnes kastike on muuttunut siirappimaiseksi ja porkkanat ovat pehmeitä.