Haarukkavatkain

Ruokablogi

Kikhernecurry Keralasta

Poikkeus vahvistaa säännön, sanotaan. Olkoon tämä kookoksinen kikhernecurry siitä todisteena.

Keralan chickpea curry
Kookos ei normaalisti kuulu ruokavaliooni. Kookosmaito menee aasialaisissa ruoissa kyllä, mutta kookoshiutaleet pilaavat mielestäni niin leivonnaiset kuin makeisetkin. En myöskään ole raakakakkujen ystävä, sillä niiden jälkeen suussa maistuu kuin olisin palannut 80-luvulle ja juonut pullollisen halvinta kaupasta löytynyttä aurinkorasvaa. Jostain syystä tämä ruoka on kuitenkin uinut ruokarepertuaariimme ja minulla tulee siihen välillä oikein himo!

Olen pohtinut syytä tällä poikkeavalle käytökselleni ja tullut tulokseen, että kookoksen makeus ja maku taittuu kaikkien muiden mausteiden ansiosta, ja että ruoassa on riittävästi chiliä. Ohjeen olen muokannut samaisesta keralalaisen ruoan kirjasta mistä aiemmin tein kananmunacurryn. Ja se oli taas omassa sarjassaaan poikkeus, koska siinä ei ollut lainkaan kookosta, mitä keralalaisissa ohjeissa tuppaa aika usein olemaan. Keralassa tähän ruokaan käytettäsiin tuoretta kookosta, mutta minä olen tyytynyt ihan kuivattuihin kookoshiutaleisiin.

Spices for the chickpea curry

Ohje on tyypilliseen intialaiseen tapaan monivaiheinen, mutta kaikki vaiheet kannattaa tehdä kuten on ohjeistettu. Erityisesti masalan kohdalla suosittelen noudattamaan paahtamisohjetta, sillä kookosta ja mausteita paahdettaessa syntyy aivan uskomattoman upea tuoksu!

Käytin ensimmäistä kertaa tuoretta kurkumaa ja se toikin curryyn voimakkaamman keltaisen värin. Tosin täysin puhtaan keltaista ei tästä currystä saa, sillä ruskeaksi paahdettu kookos antaa oman värinsä kastikkeelle. Kurkumaa käsitellessä voi olla hyvä idea käyttää suojakäsineitä, jos ei halua että kädet näyttävät siltä, että olet vetänut tupakkia viimeiset 20 vuotta putkeen! Jos käsineet eivät ole juttusi (kuten eivät minunkaan), niin ei paniikkia. Kurkuman sisältämä väriaine, kurkumiini, on rasvaliukoista ja sen saa melko hyvin pois öljyämällä ensin kädet ja sitten huolellisesti pesemällä.

Tiesitkö, että tuoretta kurkumaa käsitellään kuin inkivääriä?
Juuripala pestään hyvin ja kuoritaan ennen raastamista. Kuoriminen onnistuu näppärästi pienellä lusikalla raaputtamalla. Kurkuman maku pyöristyy, kun sen kuullottaa öljyssä ja antaa kypsyä ruoan joukossa noin 10 minuuttia.

Kadalan curry – kikhernecurry
Tätä ruokaa syödään Keralassa mm. osana aamiaista, kookoksella maustettujen tuoreiden riisinuudeleiden, idiappamien kanssa.

3 keskikokoista keltasipulia
3 keskikokoista tomaattia
3 rkl rypsiöljyä
1 kanelitanko
2 rkl raastettua tuoretta kurkumaa
1 tl chilijauhetta
1 tlk (380 g) kikherneitä
1 tl suolaa
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
1 rkl tamarinditahnaa (esim. Spice Up)

Masalaseos:
100 g kookoshiutaleita
2 rkl korianterinsiemeniä
8 kuivattua currynlehteä
2 valkosipulin kynttä ohueksi viipaloituna
1 – 2 kuivattua pientä punaista chiliä
2 – 2 1/2 dl vettä

Päälle:
3 rkl öljyä
2 tl mustia sinapinsiemeniä
10 kuivattua currynlehteä
2 – 4 pientä kuivattua chiliä

Sekoita pienessä kulhossa vesi ja tamarinditahna. Anna tamarindin liota vedessä jonkin aikaa, ja siivilöi neste (tarvitaan 3 rkl tamarindivettä).
Paloittele sipulit 2,5 cm kuutioiksi. Leikkaa tomaatit puoliksi ja poista siemenet. Kuutio tomaatinliha. Nosta sivuun odottamaan.

Valmista masala: Paahda kaikkia aineita kuivalla paistinpannulla miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes kookoshiutaleet paahtuvat ruskeiksi. Jäähdytä hetki ja siirrä tehosekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon. Lisää vesi ja hienonna seos koneessa tasaiseksi massaksi.

Kuumenna suuressa paistinpannussa tai wokissa öljy. Lisää kanelitanko ja kuutioitu sipuli. Paista 5 minuuttia tai kunnes sipuli on kuullottunut. Mittaa joukkoon raastettu kurkuma ja chilijauhe, sekoita ja paista hetki. Lisää vielä kikherneet ja tomaattikuutiot. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää masalatahna. Anna seoksen keittyä miedolla lämmöllä vielä noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi kookosmaito ja tamarinditahna. Laske lämpöä ja sekoita hyvin.

Kuumenna öljy pienessä pannussa (esim. blinipannu on hyvä). Lisää sinapinsiemenet ja kun ne alkavat poksua, lisää currynlehdet ja kuivatut chilit. Kaada seos kikhernecurryn päälle ja sekoita hyvin. Tarjoa riisin kanssa.

25 Comments

 1. Rakastan kikhernecurrya, tässä reseptini: http://www.tiskivuorenemanta.fi/2017/01/kikhernecurry/

  Tämä sun versio on kyllä astetta enemmän pro 😉

  -Heidi

  • minttu

   19.2.2017 at 19:46

   Kuulosta hyvälle tuokin! Mantelijauhoa täytyykin yrittää laittaa johonkin curryyn ensi kerralla.

 2. Ihana ohje! Mä olen meidän Intian matkan jälkeen pitänyt paussia Intialaisesta ruuasta, mutta tätä täytyy kokeilla.

 3. Ajattelin ensin että se kyllä kirjoitetaan Keravalta. Kunnes luin uudestaan. Minäkin olen sitä mieltä että kookoshiutaleet pilaavat kaiken. Piste.

 4. Mulla on taas joku kikhernekausi menossa, joten resepti tuli juuri oikeaan ajankohtaan. Ihana!

 5. Onpa herkullisen näköistä! Itse harrastan lähinnä pikacurryja, joissa mausteiden virkaa toimittaa currytahna. Joskus pitäisi kyllä perehtyä paremmin intialaiseen maustemaailmaan ja alkaa kehittelemään omia mausteseoksia.

  • minttu

   17.2.2017 at 09:31

   Intialaiset mausteet vievät kyllä mennessään! Olen itse ihan hurahtanut mustiin sinapinsiemeniin ja currynlehtiin, niitä voisin laittaa ihan mihin vain 🙂

 6. Itse asiassa kaikkiin (tai sanoisinko parhaisiin) raakakakkuihin ei tule välttämättä kookosta (tai kookosöljyä) ollenkaan. 😉 Mutta kookoksen maku jakaa tunnetusti mielipiteitä. Itse en niin pidä kookoshiutaleista, mutta luulen että se johtuu enemmän niiden suuntuntumasta, lastujen kanssa kun ei ole samaa ongelmaa. Tämä ruoka vaikuttaa kyllä herkulta!

 7. Kookos maistuu täällä kyllä. Ja kurkuma on jääkaapissa. Kiitos vinkistä käsien suhteen, ei tarvitse nyt oman kokemuksen kautta ottaa opiksi. Käsineistä en kyllä tykkää minäkään!

  • minttu

   17.2.2017 at 09:28

   Yllätävän tiukkaa tavaraa tosiaan se kurkuma! Kun eka kerran sitä käytin, olin seuraavana päivänä menossa työhaastatteluun… oli tosi kiva fiilis, kun kynnet oli ihan oranssin keltaiset 😉

 8. Hymyn tuova teksti. Minulla on vähän samoja aatoksia kookoksesta ja mitä kaikkia se voi pilata tullessaan 😀 mutta minäkin olen onnistunut löytämään muutaman maukkaan kookosruoan ja luulenpa, että tämä voisi olla yksi uusi lisä.

 9. Ihanat ainekset! Ja kookoksen kans saa tosiaan kyllä olla tarkkana, ettei se pilaa makunautintoa.

  • minttu

   13.2.2017 at 21:06

   Kiitos Virpi! Tämä ohje saa minut kyllä joka kerta yllättymään siitä kuinka hyvää kookos voikaan olla ?

 10. Kikhernecurry on kyllä yks mun vakkariruoka, mutta en ole koskaan tehnyt itse mitään masalaseosta. Pitääkin siis testata tätä pian! 🙂

 11. Haha, mä niin tiedän, mitä tarkotat tolla raakakakkukommentilla :D. Ja curreissa on kyllä selkeä ero, onko se tehty hartaudella ja monivaiheisesti vai isketty vaan kaapin mausteet pataan 🙂

 12. Oijoi, tällaista huolella tehtyä kikhernecurrya on tehtävä. Minä tein sellaista pikaista ”mitäkaapistalöytyy” kikhernecurrya. Hyvää sekin oli, mutta tämä vaikuttaa ihan killeriltä.

  Raakakakuista olen samaa mieltä 😀

  • minttu

   12.2.2017 at 21:28

   Kiitos Hannele! Pikacurryt ajavat kyllä asiansa, mutta tuo masala tekee tästä vähän parempaa. Ja ihanaa etten ole yksin tän raakakakku-asian kanssa ?

Vastaa

Your email address will not be published.

*

© 2024 Haarukkavatkain

Theme by Anders NorenUp ↑