Haarukkavatkain

Ruokablogi

Lehtimangoldipiirakka

Voi tätä syksyn yltäkylläisyyttä! Yksi satokauden värikkäimmistä tapauksista on lehtimangoldi, jonka lehtien ja varren vaihtelevat pinkistä keltaiseen.

lehtimangoldipiirakka

Tein viime viikonloppuna suolaista piirakkaa Hävikkiviikon henkeen, sillä piirakkaan upposi lehtimangoldin loppujen lisäksi myös parvekkeelta pari punajuuren naattia sekä jääkaappiin unohtunutta mustakaalin lehteä. Lehtimangoldi sopii erinomaisesti paistettaviin juttuihin ja käytettäväksi pinaatin tai lehtikaalin tapaan. Raakana sen maku on mielestäni aavistuksen karvas, mutta lehdet voi kyllä suikaloida salaatin joukkoon. Kovat varret sen sijaan on syytä käyttää pannulla pehmenemässä.

Taikinan piirakalle valmistin luomu täysjyväspelttijauhoista ja pohjana käytin jo aiemmin hyväksi toteamaani broccoliinipiirakan pohjaa. Lisämakua taikina sai kuivatusta sitruunatimjamista sekä mustapippurista.

Täytteeseen kokeilin Arla Ingmanin uutta täyteläistä Lempi ruokakermaa, jonka rasvaprosentti on 22%. Tuote kuulosti houkuttelevalta, mutta kotona vasta huomasin, että kermaan oli lisätty tapiokatärkkelystä. Mietin, että kun rasvaa on jo normaalia ruokakermaa enemmän ja koostumus siten paksumpi, niin oliko sakeuttava aines aivan välttämätön lisä? Ehkä ensi kerralla pysyn perinteisesssä kuohukermassa.

Kun mietin, että mitä kaikkea tähän piirakkaan laittaisin, nakutti takaraivossani sinnikäs ääni ”savujuustoa, osta savujuustoa.” En tiedä miksi, mutta välillä on ihan PAKKO saada savujuustoa. Sinänsä jännä ilmiö, koska muistan lapsena suurinpiirtein vihanneeni savujuustoa. Liekö keski-ikä vaivaa vai mikä, mutta savujuustoahan se oli ostettava. Ostamani savujuusto oli valitettavasti vain turhan mietoa – taisi olla Kuusamon savujuustoa, joka on muistaakseni ollut aiemmin ihan sopivan savuisaa. Hyvä savunmaku on mm. Pirkka leppäsavujuustossa. Myös italiainen savustettu scamorza on erinomaista. Sitä kannattaa kysellä juustoihin erikoistuneista kaupoista. Helsingistä sitä saa mm. Hakaniemen hallista, Lentävä Lehmä -puodista. * Kiitos Kokit ja Potit Hannelelle, joka muistutti myös Savuhilmasta, joka on siis PARASTA suomalaista savujuustoa!

Lehtimangoldipiirakka
9 palaa

Taikina
100 g kylmää voita
140 g (n. 2 1/2 dl) luomu täysjyväspelttijauhoja
1 tl (sitruuna)timjamia
1/2 tl mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
1-2 rkl kylmää vettä
vuoan voiteluun voita

Täyte
10 keskikokoista lehtimangodia
2-3 mustakaalinlehteä
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
3 kananmunaa
2 dl kuohukermaa tai ruokakermaa
2 dl raastettua savujuustoa
pari rouhaisua mustapippuria myllystä
1/2 tl suolaa
1/2 dl auringonkukansiemeniä

Sekoita monitoimikoneessa keskenään kylmä, kuutioitu voi ja jauhot sekä mausteet. Lisää vettä pienissä erissä, tarkkaile taikinan koostumusta. Anna koneen käydä, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Kääri taikina kelmuun ja siirrä jääkaappiin tunniksi lepäämään.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele 20×24 cm vuoka huolellisesti. Voit halutessasi vielä jauhottaa vuoan. Jauhota työpöytä kunnolla ja ripottele jauhoja myös taikinan päälle. Kauli taikina piirakkavuokaan sopivaksi. Pistele pohja haarukalla ja esipaista uunissa noin 10 minuuttia.

Huuhtele sillä aikaa lehtimangoldit ja mustakaalit. Viipaloi valkosipulin kynnet. Hienonna lehtimangoldin varret ja leikkaa kaalista paksu lehtiruoti pois. Kuumenna öljy pannussa, lisää valkosipuli ja hienonnetut varret. Kuullota n. 4 minuuttia. Suikaloi lehtimangoldin ja mustakaalin lehdet. Lisää ne pannulle vielä hetkeksi. Ripauta joukkoon hieman suolaa.

Vatkaa kulhossa keskenään munat ja ruokakerma. Lisää 1 dl raastettua juustoa ja mausta seos suolalla sekä mustapippurilla.

Ripottele esipaistetun piirakkapohjan päälle lehtimangoldiseos. Valuta muna-kermaseos vuokaan ja ripottele pinnalle loput juustosta. Lisää lopuksi auringonkukansiemenet. Paista piirakkaa uunin keskitasoa alempana 25-30 minuuttia uunista riippuen.

26 Comments

 1. Voi että kun mangoldia saisi kaupoista, kun lehtikaalia. En ole missään sitä nähnyt 🙁

 2. Tulisipa mangoldia myös Suomeen kauppoihin! Kuolasimme niitä ruokabloggaajien kesken Tukholmassa ruokakaupoissa ja maalaismarkkinoilla 🙂

 3. Tilasin viime viikolla Raakatorin kautta (Pappilanpuiston luomutilan) lehtimangoldia ja en ole kyllä ennen nähnyt niin komeita yksilöitä, varren väri oli kirkkaan magenta ja korkeutta kasveilla oli lähemmäs metrin! Että vinkiksi vaan jos harvinaisen komeat kasvikset kiinnostaa 🙂

 4. minni / kokeileva keittiöni

  17.9.2016 at 09:51

  Onpas herkullisen näköinen piirakka!

 5. Minä toin keväällä Tallinnasta ihanaa Leppäsavujuustoa. Siinä oli juuri sopivan vahvuinen savuaromi.

  Mangoldi on hyvää ja siitä ihanaa, että se kasvaa ja kasvaa ja kasvaa eli pihalta saa piirakantäytettä tosi pitkän ajan 🙂

  • Meilläkin mangoldi kasvoi viime syksynä yllättävän pitkään parvekkeella, tosin mun sato oli suoraan sanottuna vähäinen :-).

 6. Ei hätää, ei mitään tekemistä keski-ikäisyyden kanssa. Poikani huutelee jatkuvasti myös savujuuston perään 🙂

 7. Tämä idea täytyy laittaa muistiin, kun joskus taas muistan kasvattaa lehtimangoldia.
  Scamorza on ihanaa, siis IHANAA! Kerran ostin puodin tyhjäksi hakaniemen hallissa ja toin Ouluun 🙂
  Suomalaisista savujuustoista tykkään ehkä eniten Savuhilmasta.

  • Voi kääk! Miten olen voinut unohtaa Savuhilman! Olen vielä sitä itsekin kavereille suositellut 😉 Suosittelen kokeilemaan lehtimangoldin kasvatusta, sillä olen saanut sitä jopa kasvamaan parvekkeellamme onnettomista puutarhurin taidoistani huolimatta.

 8. Hei hei MISTÄ olet löytänyt lehtimangoldia? <3

  • Moi Juulia! Sitä olen ostanut REKO-jaosta Puotilasta ja luulisin, että muissakin vastaavissa tiloilta tilattavista jutuista saisi… Ja kiitos sinulle kirsikkavinkista :-)!

   • Kiitos! REKO:a en ookkaan vielä testannut, mutta ehkä alkais olemaan aika 🙂

    • Suosittelen! Myö käydään Puotilassa ja odotan jo vesikielellä milloin Majvikin tila tuo myyntiin taas niitä kauniimpia palsternakkoja mitä ikinä olen nähnyt 🙂

 9. Lehtimangoldi on kyllä upean näköinen tapaus! ihana piirakka, itse juuri teen täällä feta-pinaattipiirakkaa eli samat jutut mielessä 🙂

 10. Nam! Näyttää ja kuulostaa kyllä herkulliselta!

 11. Onpa upean väriset lehdet, piirakasta puhumattakaan. Minäkään en välittänyt lapsena savujuustosta, mutta nykyään jo maistuu 🙂

 12. Onpa kertakaikkiaan herkullisen näköinen piirakka. Savujuusto tuo varmasti upean maun.

Vastaa

Your email address will not be published.

*

© 2024 Haarukkavatkain

Theme by Anders NorenUp ↑