Haarukkavatkain

Ruokablogi

Raparperi-inkiväärijäätelö ja kauralastut

Voiko tätä helpommaksi jäätelön teko muuttua? Et tarvitse jäätelökonetta. Riittää, kun pakastimessasi on tilaa rasialla tai parille.

Raparperi-inkiväärijäätelö ja kauralastut

Olin aikeissa julkaista tämän jäätelöohjeen vasta vähän myöhemmin, mutta jäätelöstä tuli sen verran hyvää, etten malttanut pitää tätä enää salaisuutena! Jäätelö saa makunsa raparperikompotista sekä syvän kullankeltaisista hillotuista inkivääreistä. Hillottu inkivääri on ehdottomasti yksi lempiraaka-aineistani. Opin tykkäämään sen mausta Englannissa ollessani ja jäin vähän koukkuun kaikenlaisiin inkiväärikekseihin. Tarkennuksena vielä niille, joille kyseinen inkivääri ei ole tuttu, että hillottu inkivääri ja sushiin käytettävä säilötty inkivääri ovat eri asioita. Hillottua inkivääriä myydään ainakin Stokkalla ja Citymarketeissa. Jos inkiväärin maku ei miellytä, voi sen jättää pois ja lisätä vaniljan määrää jäätelömassassa.

Raparperi-inkiväärijäätelö

Tämän oivallisen ja kerrassaan naurettavan helpon jäätelöohjeen lainasin Nigella Lawsonilta. Nigellan repertuaarista löytyy googlettamalla useita erilaisia tällaisia no churn -ohjeita (ei jäätekoneessa sekoitettavia ohjeita). Raparperi-inkivääri -maku on ihan oma viritykseni. Itseasiassa, kun oikein mietin, niin onko missään myytävänä raparperijäätelöä? Jos tiedät mistä sellaista saa, niin vinkkaapa!

Vaikka jäätelö yksistään onkin hyvää, niin kaipasi se rinnalle vielä jotain kauraista. Kauralastuja ei olla tässä keittiössä sitten yläasteaikojen tehty, mikä on sääli, sillä taas muistin miten hyviä ne ovat. Ja järjettömän helppoja tehdä, kunhan muistaa vain laittaa ajastimen hälyttämään…Pyöräytä pallo jäätelöä kaurakeksin päälle ja toinen kanneksi. Veikkaisin, että ovat myös pienten ruokailijoiden mieleen! Kauralastujen ohjeen löydät täältä.

Jäätelön koostumuksesta tulee hieman karkeampaa kuin jäätelökoneella tehtynä. Koostumukseen voi vaikuttaa sekoittamalla jäätelöa muutaman kerran pakastamisen alkuvaiheessa noin 20 minuutin välein. Toinen koostumukseen vaikuttava tekijä on glukoosisiirappi. Tein tämän version ilman glukoosisiirappia ja lisäsin jäätelömassaan 1 rkl:n inkiväärien sokerisiirappia ja 1 rkl sitruslikööriä, mutta glukoosisiirapilla jäätelöstä tulee pehmeämpää. Glukoosisiirappi on melko makeaa, joten vähennä halutetessasi tomusokerin määrä 1/2 dl:aan.

Raparperikompotti

Raparperi-inkiväärijäätelö

Raperperikompotti (tästä tulee noin 300 g ja riittävä määrä alla olevaan jäätelömäärään)

350 g raparperia
1/2 dl sokeria
1/4 tl kardemummaa

Paloittele raparperit ja siirrä ne kattilaan. Sekoita joukkoon sokeri ja kardemumma. Anna mehustua 15 minuuttia. Loppukesän raparpereille voit lisätä 1-2 rkl vettä. Siirrä kattila levylle ja keitä hiljalleen välillä sekoittaen, kunnes raparperien rakenne alkaa juuri ja juuri hajota. Jäähdytä hyvin.

Jäätelö

n. 300 g raparperikompottia
2-3 hillottua inkivääriä
3 rkl glukoosisiirappia / 2 rkl sitruslikööriä
3/4 dl tomusokeria (voit vähentää tämän 1/2 dl:aan, jos käytät glukoosisiirappia)
3 dl kuohukermaa
1/2 tl jauhettua vaniljaa

Hienonna inkiväärit pieneksi kuutioiksi ja lisää raparperikompotin joukkoon. Mittaa kulhoon glukoosisiirappi, tomusokeri ja kerma. Vatkaa pehmeäksi vaahdoksi. Mausta kerma vaniljalla ja nostele raparperikompotti joukkoon. Kaada seos 1-2 matalaan vuokaan tai suorankaiteen muotoiseen pakastusrasiaan ja pakasta noin 8-10 tuntia. Sekoita jäätelöä muutaman kerran pakastuksen alkuvaiheessa noin 20 minuutin välein. Anna jäätelön temperoitua hetki huoneenlämmössä ennen tarjoamista.

2 Comments

  1. Sjundbyn jäätelö valmistaa mm. Raparperijäätelöä:)

Vastaa

Your email address will not be published.

*

© 2024 Haarukkavatkain

Theme by Anders NorenUp ↑