Haarukkavatkain

Ruokablogi

Vaniljainen pullavanukas

Pulla pelastaa päivän, pullavanukas koko viikon!

Pullavanukas

 

Pullavanukas on perinteinen suomalainen jälkiruoka ja se on hävikkiruokaa parhaimmillaan! Pulla on ollut harvinaista herkkua ja kuivahtanut pulla on saanut uuden elämän vanukkaassa tai köyhien ritarien muodossa. Kerrassaan nerokasta!

Perinteisesti pullavanukas saa mehevyytensä sokerilla maustetusta munamaidosta, mutta päätin kokeilla kuinka kaupan vaniljakastike toimisi. Käytin vaniljakastikejauhetta, jonka valmistin pakkauksen ohjeen mukaan. Luulen, että sellainen valmis, paksu vaniljakastikekin voisi olla hyvä.

Pullaviipaleet voitelin karviaishillolla ja väliin ujutin pakkasesta herukoita. Parasta tässä on se, että pullavanukkaan voi tuunata just niillä aineilla mitä kotoa löytyy! Itse tykkäsin happamien marjojen ja täyteläisen vaniljakastikkeen yhdistelmästä, mutta mustikastakin saisi varmasti ihana mustikkapiirakkamaisen pullavanukkaan aikaiseksi.

pullavanukas

Vanhentunutta pullapitkoa harvemmilla nykyisin on, joten vaalea leipä käy pullaan sijaan. Britithän valmistavat bread and butter puddinginsa leivästä ja onpa Nigella Lawson käyttänyt eilispäiväisiä croissantejakin omassa versiossaan.  Tarkkaa määrää pullaan on vaikea antaa, koska vanukas tehdään siitä mitä jäljelle on jäänyt.  Tuohon noin 20 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan upposi noin 3/4 isohkosta pullapitkosta.

Vaniljajauhepakkauksessa on yleensä kaksi pussia, joista toinen menee pullavanukkaaseen ja toisen voit valmistaa vanukkaan kanssa tarjottavaksi. Lämmin pullavanukas on kyllä ihanaa sellaisenaakin!

 

pullavanukas vaniljakastikkeesta ja herukoista

 

Pullavanukas

3/4 isosta pullapitkosta
1 ps vaniljakastikejauhetta
2 dl karviaishilloa
n. 200 g erilaisia herukoita (esim. Pirkka herukkasekoitus)

Viipaloi pullapitko ohuiksi viipaleiksi. Testaa viipaleiden avulla minkä kokoiseen vuokaan ne mahtuvat napakasti. Voitele vuoka huolellisesti. Valmista vaniljakastike pakkauksen ohjeen mukaan.

Voitele pullaviipaleet yhdeltä puolelta hillolla. Asettele pullaviipaleet vuokaan limittäin. Ripottele viipaleiden väliin kohmeisia marjoja ja kaada päälle vaniljakastike.

Paista pullavanukas uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoa sellaisenaan tai vaniljakastikkeen kanssa.

14 Comments

 1. Pullavanukas! EN varmaan ole koskaan syönyt! Aukko sivistyksessä!

 2. Hitsit, että näyttää hyvältä. Heti alkoi tehdä kamalasti mieli. Pitänee tosin ensin tehdä se pulla… (nekin kyllä maistuisivat)

 3. Pullavanukas on jäänyt täälläkin unholaan…tämä sinun versiosi näyttää niin hyvältä että voisin heti ottaa lusikallisen. 🙂

 4. Pullavanukas kyllä vain toimii. Harmittavan harvoin tätä klassista herkkua tulee tehtyä.

  • minttu

   24.10.2016 at 18:04

   Taitaa pullan leipominen sekin olla monella jo aika harvassa. Sen verran hyvää tuli, että taidan jatkossa ihan varta vasten leipoa pullaa tai ostaa pitkon kaupasta.

 5. Oi joi! Tämä on varmasti parempaa kuin se alkuperäinen resepti munamaidolla!

 6. No kyllä on nimenomaan unohtumaan päässyt herkku. Herahti vesi kielelle. Ja tämän lisäksi rupesi tekemään mieli niitä köyhiä ritareita, lapsuuden lempiherkkua.

 7. Nam!! Juuri eilen illalla selailin nettiä ja ajattelin että pitäisi taas leipoa pulla tai leipävanukasta! Marjaista versiota ei ole vielä tullutkaan kokeiltua!:)
  xIida
  p.s.Jos kiinnostaa, käy kurkkaamassa blogiani, northboundkitchen.wordpress.com!:))

Vastaa

Your email address will not be published.

*

© 2024 Haarukkavatkain

Theme by Anders NorenUp ↑