Haarukkavatkain

Ruokablogi

Paahdettu kukkakaalikeitto

Tässäpä oiva keitto, vaikka juhannuspöytään alkuruoaksi. Keiton juju piilee kukkakaalien paahtamisessa ja kaurakermassa, jonka ansiosta keitto on myös vegaaninen.

Paahdettu kukkakaalikeitto

Minun on jo pitkän aikaa tehnyt mieli kukkakaalikeittoa. Monestihan kukkakaalikeittoa tarjotaan talvella ja kesäisin kukkakaali päätyy lähinnä kesäkeittoon, mikä sekin on erinomainen ruoka. Pelkästään keittämällä kukkakaalit syntyy kyllä ihan hyvää keitto, mutta syvempää paahtuneempaa makua se saa, kun kukkakaalit käyttää ensin uunissa. Kukkakaalit paloitellaan paahtamista varten ja suosittelen, että varaat tähän hetken aikaa. Kukkakaalista saa esiin upeita puumaisia muotoja, kun kukinnot viipaloi pituussuunnassa. Pienempinä paloina kukkakaali kypsyy myös nopeammin.

Olen vähän huono kokeilemaan mitään maidon korvikkeita, mutta nyt tartuin ensimmäistä kertaa elämässäni kaurakermapurkkiin. Epäileväinen luonne kun olen, niin pelkäsin vähän, että kauran maku jyrää kukkakaalin alleen. Olin väärässä, jälleen kerran, ja kaurakerma antoikin hyvän täyteläisen maun keitolle. Kuohukerma on varma valinta, jos kaurakerma epäilyttää.

Ihan täysin vegaaninen ei tämä tekemäni versio ollut, sillä kuullotin sipulit voissa, mutta sen voi luonnollisestikin korvata öljyllä. En voinut myöskään vastustaa kiusausta raastaa päälle topaasinkeltaista, suolattua kananmunan keltuaista. Suolattujen keltuaisten ohje on luvassa vielä myöhemmin, kun kerron mitä kaikkea macaronien jäljiltä jääneistä keltuaisista voikaan tehdä!

Paahdettu kukkakaalikeitto

n. 600 g kukkakaalia
3-4 rkl oliiviöljyä
suolaa
2 pientä nippusipulia (vain valkoinen sipuliosa)
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä tai voita
3/4 dl valkoviiniä
5-7 dl vettä
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
ripaus sokeria
1 tlk (2 dl) Oatly kaurakermaa

Koristeluun: pähkinöitä, yrttejä, hienonnettua sipulinvartta

Poista kukkakaalin kantalehdet ja pese kaali huolellisesti. Leikkaa kukinnot irti varresta ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi. Viipaloi myös kanta. Levitä kaalit pellille leivinpaperin päälle, valuta päälle öljyä ja mausta kaalit suolalla. Paahda kukkakaaleja 180 asteessa grillivastuksen alla, kunnes ne ovat pehmenneet ja saanet kullankeltaista väriä.

Hienonna sillä välin sipulit ja valkosipulit. Kuullota niitä kattilassa öljyssä noin 5 minuuttia. Kaada kattilaan viini ja keitä toiset 5 minuuttia. Kun kaalit ovat valmiit, ota talteen muutama viipale koristelua varten. Kumoa loput kaalit kattilaan ja kaada päälle vesi. Lisää mausteet ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä muutama minuutti ja siirrä kattila liedeltä. Soseuta keitto tasaiseksi ja kuohkeaksi sauvasekoittimella. Lisää keittoon kerma ja kuumenna uudelleen. Tarkista maku. Annostele keitto kulhoihin ja koristele kukkakaaliviipaleilla, pähkinöillä ja/tai yrteillä.

2 Comments

  1. Satunnainen vierailija

    23.6.2016 at 09:27

    Aivan ihana ohje. Just vkonloppuna mietin, että mitä tekisin kukkakaalista ja pähkäilin, että paahdettu keitto olis pop. Keitto jäi kuitenkin vielä suunnitteluvaiheeseen, mutta taatusti kokeilen 😉 Ihanaa, nyt voin testata tätä. Yrttiöljy varmaankin kävisi myös päälle…

Vastaa

Your email address will not be published.

*

© 2024 Haarukkavatkain

Theme by Anders NorenUp ↑