Haarukkavatkain

Ruokablogi

Broccoliini-Västerbottenpiirakka

Versova parsakaali, broccoliini, makea parsakaali, tenderstem, sprouting broccoli. Tällä parsakaalilla on jo monta nimeä, vaikka Suomen markkinoilla se on melko uusi tapaus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Näistä pitkistä parsakaalin varsista tulee eittämättä mieleen parsat ja hyvin samaan tapaan niitä voikin käyttää.

Olen monta vuotta kuolannut brittiruokalehtiä ja niissä käytettyjä pitkiä parsakaaleja, broccoliineja. Upeita, suorastaan kuolattavia ruokaohjeita, joita ei ole voinut tehdä, kun ei ole kaikkia raaka-aineita. Tai kai sitä olisi voinut broccoliinien sijasta käyttää parsakaalia, mutta se ei nyt vaan ole sama asia. Parsakausi puskee päälle ja siksi olikin ilahduttavaa, että lähikauppani hyllyltä olivat saaneet tilaa myös nämä hoikat, Espanjassa kasvatetut parsakaalit.

Pitkät ohuet varret ja pienehköt kukinnot takaavat sen, että broccoliinit kypsyvät nopeasti. Sen vuoksi uskaltauduin aittamaan nämä piirakkaan etukäteen kypsentämättä. Juustoksi valikoitui Västerbotten-juusto, koska se sulaa upeasti ja siinä on suolaisen hapan ja umamaminen maku. Sinihomejuusto toimisi varmasti myös hienosti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Näyttävä ja maukas suolainen piirakka vaikka iltapalalle tarjottavaksi.

Muutama sana piirakkataikinasta. Käytin luomu spelttitäysjyväjauhoja ja niitä tarvitset leivontaan enemmän kuin tavallisia vehnäjauhoja. Taikina on pehmeää ja sen vuoksi lepoaika jääkaapissa on tarpeen. Voit myös lisätä jauhoja kaulintavaiheessa. Tavallisia vehnäjauhoja käytettäessä 150 g (n. 2 1/2 dl) riittää. Käytin vuokana suorakaiteen muotoista irtopohjavuokaa. Taikinaa tuli sen verran, että tuohon vuokaan se riitti myös reilusti reunojen ylitse. Pyöreään (halkaisijaltaan 24 cm) piirakkavuokaan taikinasta riittää pohjalle ja reunoille.

Lisää broccoliini ohjeita ja hyödyllistä tietoa kasviksista löydät Rouva Kasviksen blogista. Suosittelen tutustumaan!

Broccoliini-Västerbottenpiirakka

Taikina
150 g kylmää voita
200 g luomu täysjyväspelttijauhoja
ripaus suolaa
3/4 – 1 dl kylmää vettä
vuoan voiteluun voita

Täyte
8 (n.120 g) broccoliinin vartta
2 kevätsipulin vihreitä varsiosia
3 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
3 dl raastettua Västerbotten-juustoa
1 dl saksanpähkinöitä rouhittuina
pari rouhaisua mustapippuria myllystä

Sekoita monitoimikoneessa keskenään kylmä, kuutioitu voi ja jauhot. Lisää vettä pienissä erissä, tarkkaile taikinan koostumusta. Anna koneen käydä, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Kääri taikina kelmuun ja siirrä jääkaappiin tunniksi lepäämään.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka. Jauhota työpöytä kunnolla ja ripottele jauhoja myös taikinan päälle. Kauli taikina piirakkavuokaan sopivaksi. Pistele pohja haarukalla ja esipaista uunissa noin 10 minuuttia.

Pese sillä aikaa broccoliinit ja siisti varret. Suikaloi kevätsipuleista vihreät varret, käytä valkoiset osat johonkin muuhun ruokaan. Vatkaa kulhossa keskenään munat ja ruokakerma. Lisää 1 1/2 dl raastettua juustoa ja mausta seos mustapippurilla.

Ripottele esipaistetun piirakkapohjan päälle suikaloitu kevätsipuli. Asettele päälle broccoliinit ja ripottele joukkoon rouhitut saksanpähkinät. Valuta muna-kermaseos vuokaan ja ripottele pinnalle loput juustosta. Paista piirakkaa uunin keskitasoa alempana 25-30 minuuttia, riippuen vuoan koosta.

Vastaa

Your email address will not be published.

*

© 2024 Haarukkavatkain

Theme by Anders NorenUp ↑