Pho-keiton ainekset

Pho-keiton ainekset

Meillä syötiin itsenäisyyspäivänä vietnamilaista pho-keittoa. Ei ehkä se perinteisin ruoka kansallisena juhlapäivänä nautittavaksi, myönnetään! Mutta sateen loiskiessa ikkunaan ja päivän ollessa pimeä kuin yö, teki mieli jotain mausteista ja lämmittävää, joka veisi ajatukset pois harmaudesta. Ja pho-keitto toimi siinä tarkoituksessa erinomaisesti.

Oikeaoppiseen pho-keittoon liemi keitetään itse, mielellään ruskistetuista luista, jolloin keitto saa voimakkaamman lihaisen maun. Oikaisimme ja käytimme Puljongin mainioiksi todettua lihalientä. Paahtuneempaa makua keittoon syntyi, kun paistoin nautaviipaleet nopeasti parilapannulla. Joissain ohjeissa neuvotaan paahtamaan myös sipulia ja inkivääriä pannulla tai grillissä, jotta maku vahvistuu entisestään.

Varaa ruokailijoille kunnolliset lautasliinat, sillä liemi roiskuu syödessä!

Varaa ruokailijoille kunnolliset lautasliinat, sillä liemi roiskuu syödessä!

Oma lisäyksemme keittoon oli munakoiso, joka kuutioitiin ja maustettiin epätyypillisesti szechuanin pippurilla. Szechuanin pippuri tunnetaan myös nimellä kiinalainen korianteri. Siinä on hyvin omintakeinen, sitruksinenkin maku ja se voi aiheuttaa suussa puutumisen tunnetta erityisesti, jos sitä annostellaan liikaa. Joten vähemmän on enemmän tässä tapauksessa.  Munakoiso toimi keitossa niin hyvin, että ensi kerralla taidan kokeilla tehdä tästä kokonaan kasvisversion.

Pho-keiton mausteet ovat muutoin hyvin jouluiset: tähtianista, neilikkaa, kardemummaa ja kanelia. Yhdessä kalakastikkeen, limetin ja inkiväärin kanssa kokonaisuudesta tulee raikas, tasapainoinen ja suorastaan koukuttava. Pelkkää lientä nauttisi ihan huvikseen! Mikäli kinkku alkaa tympiä Tapaninpäivän jälkeen, niin tässä  on varteenotettava välipäivien ruoka.

Pho-keitto

400 g naudan ulkofilettä
3 rkl paahdettua seesamiöljyä
OLYMPUS DIGITAL CAMERA1 munakoiso
1 tl szechuanin pippuria
suolaa, öljyä
3-4 kevätsipulin vartta
2-3 chiliä
1 rs ituja
1 ruukku thaibasilikaa
1 ruukku korianteria
1 limetti
1 pkt (250 g) riisinuudeleita
seesaminsiemeniä

1. Nosta liha pakastimeen puoleksi tunniksi. Leikkaa kohmeisesta lihapalasta ohuita viipaleita. Pyöräytä viipaleet seesamiöljyssä ja paahda kuumalla parilapannulla nopeasti, että pintaan muodostuu raitoja.
2. Kuutioi munakoiso pieniksi paloiksi. Valuta kuutioiden päälle öljyä, ripottele pinnalle szechuanin pippuri sekä suola ja paista uunissa 200 asteessa 25-30 minuuttia, kunnes munakoiso alkaa olla rapeaa pinnalta.
3. Suikaloi kevätsipuli ja chili. Hienonna yrtit ja lohko limetti.
4. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta.
5. Jaa nuudelit ja idut kulhoihin. Asettele päälle lihaviipaleet, munakoiso, viipaloitu kevätsipuli, chili ja yrtit. Annostele lopuksi kulhoon siivilöity mausteliemi. Purista päälle limetistä mehua.

Liemi
2 l hyvää naudan lihalientä
5 tähtianista
5-6 neilikkaa
3 kanelitankoa
7 kokonaista kardemummaan kotaa tai 1 tl kokonaisia kardemummansiemeniä
5 cm pala inkivääriä
3 rkl kalakastiketta
1 rkl palmusokeria tai fariinisokeria
(suolaa)

1. Paahda kuivia mausteita kattilassa, kunnes niistä alkaa irrota tuoksua. Kaada joukkoon liemi ja lisää inkivääri, kalakastike ja sokeri. Kuumenna höyryäväksi ja anna liemen hautua kannen alla noin 30 minuuttia. Tarkasta suola ja siivilöi liemi. Pidä kuumana tarjoamiseen saakka.