FullSizeRender-5

Tämä ohje on niitä perusvarmoja, takuuhyviä piirakkaohjeita, joihin tulee aina uudelleen palattua. Muistan, että meillä kotona tätä tehtiin useinkin ja äiti laittoi täytteeksi pakastimesta marjoja, usein mustikoita ja joskus myös vadelmia. Äitini muisteli saaneensa ohjeen isäni siskolta ja ohje on edelleen olemassa, kirjoitettuna nostalgiselle Postipankin paperille. Lieneekö jo jopa 30 vuotta mennyt tuosta hetkestä? Sen verran muokkasin ohjetta, että lisäsin taikinapohjaan kardemummaa. Piirakan nimi ei viittaa murotaikinapohjaan, vaan siihen että 1/4 taikinasta murustellaan täytteen pinnalle. Ja saahan tätä tarjota sitten kukin omille murusilleen kotona :-).

FullSizeRender-2

Niin kun kuvasta näkyy, on ohje alkanut jo pahasti haalistua, joten on ehkä aika siirtää se pysyvämpään tekstimuotoon.

Kun sain  käsiini karviaisia, niin ajattelin heti tätä piirakkaa. Mustikoita tai muita marjoja käytettäessä marjat vain kevyesti sokeroitaisiin ja joukkoon lisättäisiin perunajauhoja. Mutta karviaiset ovat paksukuorisia ja sellaisenaan niistä ei varmaan tulisi tässä oikein hyviä. Muistelin kuulleeni, että mummoni olisi joskus tehnyt vastaavanlaista piirakkaa karviaishillosta. Minulla ei ollut hillosokeria, joten päädyin keittämään karviaisista paksua kiisseliä, jonka suurustin perunajauhoilla ja maustoin vaniljatangolla sekä sitrusliköörillä.

FullSizeRender-4

Jauhot painellaan voi-sokeri-munaseokseen lusikalla. Lisäsin jauhoja vähän kerrallaan. Taikina saa olla pehmeää, sillä se taputellaan vuokaan käsin.

Taikina itsessään on todella helppo valmistaa ja ohjeen mukaan taikina riittää normaaliin piirakkavuokaan (halkaisija 25-27 cm). Oikeaa vuokaa kaapista etsiessäni osui käsiini suorakaiteenmuotoinen irtopohjavuoka, jota en ollut hetkeen käyttänyt. Siihen riitti, kun tein taikinaa vain 2/3 ohjeesta. Tarjoa vielä vähän lämpimän piirakan kanssa vaniljajäätelöä tai paksua vaniljakastiketta.

Murupiirakka karviaisistaFullSizeRender-6

Karviaiskiisseli
550 g punaisia karviaisia
200 g sokeria
1/2 vaniljatanko
1 rkl vettä
1 rkl sitruslikööriä tms.
1 rkl perunajauhoja pieneen määrään vettä sekoitettuna

1. Valmista ensin kiisseli jäähtymään. Jos sinulla on karviaishilloa tai muuta marjahilloa, voit laittaa sen täytteeksi sellaisenaan.
2. Huuhdo karviaiset ja poista kannat. Mittaa kaikki aineet perunajauhoa lukuunottamatta kattilaan. Anna marjojen kiehua 15-20 minuuttia.
3. Sekoita perunajauho huolellisesti pieneen määrään vettä ja valuta koko ajan sekoittaen marjojen joukkoon. Kuumenna ja kun kiisseli pulpahtaa ja väri on kirkas, siirrä kattila pois levyltä. Anna kiisselin jäähtyä ennen piirakkaan lisäämistä.

Pohja
150 g voita sulatettuna
1/2 tl kardemummaa
1 1/2 dl sokeria
1 muna
n. 4 1/2 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta

1. Anna sulatetun voin jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja kaada se kulhoon. Lisää kardemumma. Vatkaa sokeri ja muna voisulaan haarukkavatkaimella.
2. Sekoita keskenään 2 dl vehnäjauhoja ja leivinjauhe. Lisää jauhot seokseen lusikalla painellen. Lisää loput vehnäjauhot samalla tavalla painellen.
3. Ota taikinasta 1/4 erilleen ja painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä pohjalle kiisseli tai hillo ja murenna loput taikinasta päälle. Paista uunin alimmalla tasolla 200 asteessa 40-45 minuuttia vuoan koosta ja paksuudesta riippuen.