Paputostadat sopivat hyvin alkuruokanaposteluun ja ovat mainio bileruoka.

Paputostadat sopivat hyvin alkuruokanaposteluun ja ovat mainio bileruoka.

Vaikka olenkin viime aikoina ollut kovin tykästynyt Lähi-idän makuihin, niin aidot meksikolaiset maut ovat varma valinta, kun haluan jotain mausteista, kirpeää ja raikasta. Meksikolaisen ruoan joukosta löytyy runsas valikoima niin katuruokatyyppistä pientä syötävää kuin pidempään haudutettuja ja kypsytettyjä ruokia.

Yksi helpoista ja nopeista lemppareistani ovat tostadat, jotka voi täyttää oikeastaan millä vaan mitä kaapista sattuu löytymään. Viimeksi meidän tostadoihin päätyi papuja ja fetaa, muun muassa. Tostadat valmistuvat helposti valmiista tortilloista ja mainio tapa hyödyntää ylijääneet tortillat. Ja ei haittaa, vaikka tortillalättyset olisivat olleet pakastimessa, sillä tähän ohjeeseen ne paahdetaan uunissa tai paistetaan öljyssä.

Katkaraputostadoja Wahacassa

Katkaraputostadoja Wahacassa, Lontoossa.

Helsingissä on hyvä valikoima etnisiä ruokakauppoja, joista saa kyllä raaka-aineita jokalähtöön, jos olet valmistamassa afrikkalaisia tai aasialaisia ruokia, mutta olen pitkään kaivannut tänne kauppaa, joka myisi aitoja meksikolaisia raaka-aineita. Olenkin niitä sitten tilannut suoraan Englannista Cool Chile Companystä tai hamstrannut tavaraa kassikaupalla Lontoosta. Cool Chile Co:lla on myös Borough Marketilla myyntikoju, ja jos et ole vielä kyseisellä, suorastaan jumalaisen ihanalla, ruokatorilla käynyt, niin nyt on ainakin hyvä syy!  Stokkalla oli joku vuosi sitten Herkussa Meksiko-kampanja ja sen seurauksena heille tuli (pysyvästi) myyntiin pieni valikoima Cool Chilen tuotteita, mm. masa harina –jauhoja, joista voi valmistaa ihan oikeita tortilloja, ja muutamia erilaisia kuivattuja chilejä. Tähän tostadaohjeeseen raaka-aineet löytyvät lähikaupan valikoimista.

8439895391_a2762a461a_o

Ruokatori, jonka haluaisin omille kotikulmillenikin!

Tämä tostadaohje on mukaelma Thomasina Miersin ohjeesta (Mexican Food Made Simple).

Paputostadat

noin 12 maissi-­ tai vehnätortillaa
öljyä
2 tlk kidney- tai mustapapuja
1 salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
1 limetin raastettu kuori
1/2 limetin mehu
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 tl kokonaista juustokuminaa eli jeeraa
1 tl fenkolinsiemeniä
1 tl epazotea tai oreganoa
½ tl jauhettua chipotlea tai cayennepippuria
ripaus mustapippuria
100 g fetajuustoa
1 avokado
1 keskikokoinen tomaatti
tuoretta korianteria
kevätsipulia

  1. Ota muotin tai lasin avulla tortilloista paloja. Tortillat voivat hyvin olla edellispäivältä. Voitele pyörylät öljyllä molemmilta puolilta ja nosta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 180 asteessa 10–15 minuuttia, välillä käännellen. Voit myös paistaa tostadat paistinpannulla öljyssä – kaada pannun pohjalle noin 5 cm rypsiöljyä, paista kunnes tostadat ovat saaneet väriä.
  2. Huuhdo ja valuta pavut siivilässä. Hienonna sipuli ja murskaa valkosipuli veitsen lappeella. Raasta limetin kuori ja purista limetistä mehu.
  3. Hienonna monitoimikoneen kulhossa puolet pavuista yhdessä sipulin, valkosipulin, limetin mehun ja oliiviöljyn kanssa. Lisää vettä, mikäli tahna on liian paksua.
  4. Paahda jeera ja fenkolinsiemenet kuivalla pannulla, jäähdytä hetki ja jauha morttelissa.
  5. Kuumenna oliiviöljy paksupohjaisessa kasarissa ja lisää siihen papusose sekä loput kokonaiset pavut. Kuumenna sekoittaen, kunnes seos on paksuuntunut. Lisää mausteet ja limetin kuori.
  6. Murenna fetajuusto ja kuutioi avokado. Puolita tomaatit ja poista siemenet. Leikkaa tomaatinliha pieniksi kuutioiksi. Hienonna korianteri ja viipaloi kevätsipuli.
  7. Levitä paputahnaa tostadoille ja annostele päälle avokadoa sekä fetajuustoa. Nosta tostadat laakealle tarjoiluastialle ja ripottele päälle kuutioitua tomaattia, korianteria ja kevätsipulia.