Olen ihan hurahtanut niihin italialaisiin hasselpähkinöihin, joista valmistin mm. laskiaispullien täytteen. Tällä kertaa pähkinät pääsivät juuriselleristä ja perunasta valmistetun keiton kaveriksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aurinkoisina päivinä parvekkeellamme alkaa olla jo niin lämmin, että siellä tarkenee yhden lounaskeiton verran istahtaa.

Juuriselleri on yksi lempijuureksistani palsternakan ja punajuuren ohella. Valitettavasti turhan usein juurisellerin potentiaali jää sivurooliin keittojuurespakasteessa ja ehkäpä sen vuoksi juuriselleri ei ole kasvattanut mainettaan kuten pitäisi. Ravintolakeittiöissä juuriselleri on tehnyt uutta tulemista jo hetken ja kokonaisena paahdettua juuriselleriä olen nähnyt parinkin ravintolan tarjonnassa. Ravintola Ragussa oli toissa viikonloppuna  yhdistetty sosekeitossa juuriselleri sekä omena ja yhdistelmä toimi yllättävän hyvin. Juurisellerissähän on kypsennettynä todella pehmeä ja hienostunut maku. Siinä on jopa vähän jotain samaa hienovaraisuutta kuin maa-artisokassa on.

Sakeutta juurisellerikeittoon toi peruna, mutta ihan muutama pienehkö peruna riittää, jotta juurisellerin hento maku ei jää perunan jyräämäksi. Perunassahan ei itsessään ole vahva maku, mutta sen tärkkelys imee itseensä makuja todella paljon. Tähän törmää viimeistään silloin, kun yrittää maustaa perunasosetta yrteillä tai vaikkapa sinapilla – tuntuu ettei soseeseen saa makua millään!

Viime silauksen valmistin hasselpähkinästä ja speck-kinkusta. En oikein tiedä miten tätä keiton päälle ripoteltua lisäkettä tulisi kutsua. Ruotsalaisillahan on tällaiseen lisäkkeeseen oiva sana smula (muru). Englannissa tätä kutsuttaisiin varmaan jonkinlaiseksi crumbleksi, joten muru saa kelvata minullekin. Speck on kuivattu ja kevyesti savustettu kinkku Alto Adigen alueelta Italiasta ja sillä on EU:n suojattu maantieteellinen merkintä (PGI protected geographical indication). Speckin tilalla voit käyttää myös pancettaa, pekonia tai parmankinkkua, myös schwarzwaldin kinkku toimii. Keittoa valmistaessani olin jättänyt osan kinkkumurusta kasvisten kanssa keittymään ja soseutumaan, mutta kauniimman ja tasaisemman keiton saat, kun lisäät kaiken kinkun vasta keiton pinnalle. Kinkun voi jättää myös pois, jolloin keitto sopii kasvisruokailijoillekin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kupista tarjottuna keitto sopii myös alkuruoaksi.

Sosekeitto juuriselleristä ja hasselpähkinä-speck -muru

Pähkinä-kinkkumuru
30 g kuorittuja hasselpähkinöitä
1 pkt (100 g) speckiä (esim. Pirkka Parhaat)
3 rkl voita tai oliiviöljyä
3-4 oksaa tuoretta timjamia, lehdet nypittyinä

900 g juuriselleriä (kuorimaton paino)
1-2 (250 g) jauhoista perunaa
(voita tai oliiviöljyä)
3/4 l – 1 l kasvislientä
suolaa
(loraus kermaa)

Valmista ensin pähkinä-kinkkumuru. Paahda pähkinöitä kattilassa, kunnes niihin tulee väriä. Siirrä pahkinät sivuun jäähtymään. Hienonna jäähtyneet pähkinät veitsellä rouheeksi. Kuumenna voi kattilassa. Leikkaa kinkku muruiksi ja paahda ne kattilassa rapeaksi, lisää joukkoon pähkinämuru. Sekoita muruseos hyvin ja nostele seos reikäkauhalla tai lusikalla kattilasta sivuun. Jos mahdollista, niin yritä jättää kattilaan kinkun paistamisessa käytetty rasva kasvisten kuullottamista varten. Peitä seos foliolla ja pidä lämpimänä keittoa varten. Lisää nypityt timjaminlehdet juuri ennen tarjoamista.

Pese ja kuori juuriselleri sekä perunat ja paloittele ne kuutioiksi. Lisää kattilaan tarvittaessa voita tai öljyä ja kuullosta siinä selleri- ja perunakuutioita hetki. Lisää kasvisliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia, kunnes sellerit ja perunat ovat täysin pehmeitä. Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää ripaus suolaa ja lorauta halutessasi keittoon hieman kermaa. Jaa keitto lautasille ja ripottele päälle pähkinä-kinkkumurua.