OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jälkkäri aikuiseen makuun.

Meille oli viime viikonloppuna tulossa ystäväni syömään. Halusin tehdä jotain överin hyvää jälkkäriksi, kun ei oltu aikoihin nähty. Olin ostanut Hellasta ja Herkusta italialaisia maraschinokirsikoita tarkoitukseni yhdistää kirsikat jollain tavalla suklaaseen. Ensin ajattelin tehdä jonkinlaisen version Schwarzwaldin kakusta, mutta aika tuli vastaan. Kun pyörittelin päässäni eri vaihtoehtoja, niin muistin, että Nelle oli joskus tarjonnut meille suussasulavia brownieta. Ne oli valmistettu meidän molempien lempiruokakirjailijan, Nigel Slaterin, ohjeella. Päätin kokeilla miten kirsikat toimisivat tässä ohjeessa. Ja voi pojat, toimihan ne!

Ohje itsessään on helppo. Kuten kaikissa suklaaleivonnaisissa ja jälkiruoissa, niin tässäkin on tärkeää käyttää kunnollista suklaata, mielellään sellaista, jossa on 70% kaakaota. Kaakaojauheen tulee olla myös leivontaan soveltuvaa tummaa jauhetta, ei lasten juotavaksi tarkoitettua O’Boyta. Alkuperäisessä ohjeessa neuvotaan paistamaan leivonnainen neliönmallisessa vuossa (23×23 cm). Minulla ei sellaista ollut, joten paistoin browniet hieman isommassa vuossa. Tällöin paistoaika luonnollisesti lyheni. Ja paistoaika onkin tässä ohjeessa se kriittisin kohta, sillä leivonnaisen on tarkoitus jäädä kosteaksi sisältä, melkein valuvaksi. Oma versioni olisi saanut melkein minuutin vähemmän olla uunissa, mutta onneksi se ei aivan kuivaksi ehtinyt paistua. Gluteenittoman tästä herkusta saa vaihtamalla vehnäjauhot mantelijauhoihin tai gluteenittomiin jauhoihin.

Jos mahdollista niin nämä täyteläiset browniet ovat vielä parempia seuraavana päivänä, kun kirsikoista irronnut mehu on entisestään kostuttanut leivonnaisen. Päälle voi vielä valuttaa muutaman kirsikan, kirsikoiden lientä ja pyöräyttää kaveriksi pallon hyvää vaniljajäätelöä. Vähän haaveilin, että noista jäljelle jääneistä paloista tekisin sellaisen Eton Mess -tyyppisen jäätelö-browniesotkun. Kaikkeen sitä pitääkin uhrautua, ihan vaan ruokahävikin torjumiseksi!

Erittäin hyvä brownie-ohje

250 g suklaata (70% kaakaopitoisuus)
300 g ruokokidesokeria (käytin 100 g muscovadosokeria ja 200 g tavallista kidesokeria)
250 g huoneenlämpöistä voita
3 isoa kananmunaa (L-koko) + yksi keltuainen
60 g vehnäjauhoja (n. 1 dl)
60 g tummaa kaakaojauhetta
1/2 tl leivijauhetta
ripaus suolaa
maraschinokirsikoita

Tarvitset 23×23 cm kokoisen, mielellään pinnoitetun vuoan tai paistoastian. Muunkin kokoinen käy, mutta tarkkaile paistoaikaa! Vuoraa vuoka leivinpaperilla.

Ota suklaasta 50 g erilleen ja rouhi se pieniksi muruiksi. Siirrä rouhittu suklaa sivuun odottamaan. Paloittele loput suklaasta ja sulata hiljalleen vesihauteessa. Kulhon pohja ei saa koskea veden pintaa. Kun suklaa on sulanut, siirrä kattila vesihauteineen pois liedeltä.

Vatkaa huoneenlämpöinen, paloiteltu voi sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi. Riko kananmunat kulhoon, lisää keltuiainen ja vatkaa rakenne kevyesti rikki haarukalla. Siivilöi jauhot, leivinjauhe ja suola erilliseen kulhoon.

Lisää kananmunat voi-sokerivaahtoon pienissä erissä koko ajan vatkaten. Nosta sekoitusnopeutta erien välissä. Sekoita sulatettu ja rouhittu suklaa metallisella lusikalla seokseen. Nostele lopuksi jauhot joukkoon, vältä sekoittamasta liikaa.

Kaavi taikina paistovuokaan, tasoita pinta. Painele pinnalle haluamasi määrä kirsikoita. Paista 180 asteessa n. 30 minuuttia. Mikäli vuokasi on isompi, lyhennä paistoaikaa. Leivonnaisen tulisi olla keskeltä hieman kohonnut ja kosteaa.