Kaneli ja uunissa paahtunut omena maustavat talvisen jäätelön, joka syntyy ilman jäätelökonetta.

Uuniomenajäätelö

Lupailin jo aiemmin tämän uuniomenajäätelön ohjeen ja tässä se lopulta on.  Kun ensimmäisen kerran kokeilin ohjetta oli ilmassa vielä vahva syksyn fiilis ja olin ajatellut kuvaavani tämän täysin erilailla. Pari päivää sitten maahan tupsahtanut lumi sai kuitenkin ajatukset toiseen suuntaan ja kuvista tuli jo vähän jouluiset. Ja sehän sopii minulle, armottomalle jouluihmiselle. En tiedä johtuuko rakkauteni talveen ja jouluun siitä, että olen syntynyt loppuvuodesta, mutta pimeät illat, kynttilän valo ja jopa raivokaskin lumisade ovat minulle sitä ominta elementtiä. Pakkanen ei tunnu lainkaan niin kylmältä kuin ytimiä myöten jäädyttävä Helsingin raastava tuuli ja vesisade. Sitä paitsi, mikäpä tuolla on nyt ulkoillessa kun lumivaippa peittää maan!

no churn ice cream

Lumiseen pyhäviikonloppuun sopiikin oikeastaan aika hyvin tämä kanelilla maustettu uuniomenajäätelö. Tällä kertaa käytin jäätelömassassa kerman lisäksi kondensoitua maitoa, joten rakenteesta tuli pehmeämpi. Ainoa haittapuoli kondensoidussa maidossa on sen makeus. Niinpä jätin omenasoseen aika happamaksi, jotta se vähän tasapainottaisi makeutta. Mikäli olet makean ystävä, lisää sokeria omenoiden joukkoon. Jäätelömassan jäädyttämiseen ei tarvitse jäätelökonetta, vaan pakastin hoitaa homman puolestasi.  Kanelin ja omenan maku voimistuu, jos maltat antaa jäätelön tekeytyä muutaman päivän, mutta hyvää se on jo seuraavanakin päivänä.

 

uuniomenajäätelö

 

Uuniomenajäätelö
n. 1 1/2 l

750 g punakuorisia happamia kotimaisia omenia
1/2 dl ruokosokeria tai fariinisokeria
1 tl kanelia
1 kanelitanko

1 (379 g) tlk kondensoitua maitoa
6 dl vispikermaa
1 tl vaniljajauhetta

Valmista ensin uuniomenasose. Paloittele omenat ja poista siemenkota. Levitä omenapalat uunivuokaan ja ripottele päälle sokeri sekä kaneli. Lisää kanelitanko halutessasi. Paahda omenia 150 asteessa noin 1 1/2 tuntia, kunnes omenat ovat hajoavan pehmeitä. Anna jäähtyä ja soseuta omenat.

Vatkaa isossa kulhossa keskenään kondensoitu maito ja vispikerma paksuksi vaahdoksi. Mausta vanijalla. Kääntele joukkoon omenasose ja kaavi massa suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan tai vastaavaan. Peitä vuoka foliolla ja nosta pakastimeen. Anna jähmeyttyä vähintään yön yli. Jäätelön maku voimistuu, kun annat sen maustua pakastimessa 3-4 päivää.