Moni jää juhannukselta kesälomalle ja silloin jos milloin, on aikaa nauttia pitkistä aamuista ja heittää arjen rutiiniaamupalat olan yli.

Turkish eggs

Turkkilaisten munien ohjeita olen tässä viime vuosina nähnyt useassakin paikassa, mutta jostain syystä ne ovat jääneet testaamatta. Inspiraation kokeiluun sain Nigella Lawsonilta, jonka kirjassa At My Table ohje oli heti ensimmäisenä.

Nämä turkkilaiset munat hurmasivat meidät kertakokeilusta ja luulenpa, että näitä nähdään meidän aamiaspöydässä jatkossa melko usein!

Muutaman aineksen herkku

Kananmunia, jogurttia, voita, valkosipulinkynsi ja Aleppon pippuria. Siinäpä ainekset Nigellan ohjeessa. Minulla ei ollut Aleppon pippuria (turkkilaista chiliä), mutta käytin ruusuharissaa, jonka löysin Ison Omenan Citymarketista. Tuo harissa on tavanomaista pehmeämmän makuista ja ruusun maku on hillitty. Ei siis mikään yliparfyyminen, kukkakauppa purkissa -tuote.

Jos tiedät mistä Suomesta saa Aleppon pippuria, niin huikkaapa tuohon kommenttikenttään, kiitos!

Ohje koostuu oikeastaan kolmesta osasesta – valkosipulilla maustetusta, varovaisesti lämmitetystä jogurtista, ruskistetusta voista ja uppomunista. Harissa lisätään lopuksi ruskitetun voin joukkoon. Nigella viimeistelee annoksen tillillä ja niin voit sinäkin halutessasi. Minut tuntevat tietävät, että siinä on yrtti, jota tässä talossa ei näe eli oma versioni valmistuu ilman tilliä.

Uppomunista

Nigellalla oli erikoinen kikka uppomunien valmistukseen. Hän nimittäin rikkoi jääkaappikylmän kananmunan siivilään ja valutti siinä nestemäisemmän valkuaisen pois. Näin Nigellan mukaan ei uppomuniin synny rihmamaisia haituvia. Mene ja tiedä, minun kananmunani olisivat voineen olla tuoreempia, joten tuon kikan toimivuus jäi kokeilematta.

Onnistumisen kannalta kananmunien tuoreus on A ja O, teitpä ne sitten muovikelmussa, valuttaen siivilässä tai perinteiseen tapaan. Minun tapani löydät tästä.

Turkkilaiset munat (2 annosta)

50 g (suolatonta) voita
1 rkl oliiviöljyä
2-3 tl ruusuharissatahnaa
tai 1 tl Aleppon pippuria

200 g turkkilaista jogurttia (käytin Arla Lempi 10%)
1 valkosipulinkynsi
1 tl sormisuolaa

200 g turkkilaista jogurttia (käytin Arla Lempi 10%)
1 valkosipulinkynsi
1 tl sormisuolaa

2 kananmunaa

hyvää leipää

  1. Mittaa voi teräskattilaan ja kuumenna pienellä lämmöllä, kunnes se on lakannut kuohumasta ja voi on kauniin pähkinän ruskeaa. Siirrä kattila pois levyltä ja lisää oliiviöljy. Sekoita varovasti joukkoon harissa – voi kuohuu tässä vaiheessa melko paljon. Jätä kattila lieden reunalle lämpimään. Voit lämmittää voin uudelleen myöhemmin.
  2. Kumoa jogurtti metalli- tai lasikulhoon. Raasta joukkoon valkosipuli ja lisää suola. Lämmitä jogurtti vesihauteessa kädenlämpöiseksi koko ajan sekoittaen. Anna kulhon levätä kattilan päällä, mutta siirrä kattila pois levyltä. HUOM! kattilassa olevan veden ei tarvitse kiehua voimakkaasti vesihaudetta varten, iloinen poreilu riittää.
  3. Valmista uppomunat haluamallasi tekniikalla. Kypsennysvedessä voit käyttää etikkaa tai sitruunan mehua.
  4. Kokoa annokset. Jaa jogurtti kahdelle lautaselle, nosta päälle uppomunat ja valuta harissalla maustettua voita jogurtille sekä uppomunan päälle. Tarjoa hyvän paahdetun leivän kanssa.