Raikas passionhedelmäposset on helppo tehdä ja sopii hyvin vaikkapa pääsiäisenä tarjottavaksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Passionhedelmäposset

Olen pyöritellyt päässäni erilaisia pääsiäiselle sopivia leivonta- ja jälkiruokaohjeita. Halusin ehdottomasti käyttää passionhedelmää, joka on nyt parhaimmillaan. Ensimmäinen visioni oli tehdä suklaakakku, jonka väliin laittaisin passionhedelmäcurdia. Kuten nykyään on tapana sanoa, niin se ”ei mennyt niin kuin Strömsössä”. Lähdin nimittäin kokeilemaan suklaista kakkupohjaa gluteenittomana, lopputuloksena 2 x täydellinen katastrofi, josta viimeisimmän yritelmän uhreiksi joutuivat ihanat naapurimme. Syvimmät pahoitteluni heille!

Tähän kakkukatastrofiin palaan vielä ensi viikolla, kun aikeissani on yrittää uudelleen, ja tällä kertaa ihan tavallisella kakkupohjalla. Mutta ei jotain huonoa, ettei jotain hyvääkin. Kakkua varten tekemäni passioncurd onnistui hyvin ja sitä jäi vielä paljon jäljelle. Mietin, että se toimisi kivasti jonkin vähän happaman jälkiruoan osana. Posset on kummitellut mielessäni jo jonkin aikaa. Possetissahan on ideana jollakin happamalla, usein sitruspitoisella nesteellä, hyydyttää kuumennettu kerma, jolloin lopputuloksena on silkkinen kermamainen hyydyke. Veriappelsiinihuumassani olin jo aikeissa kokeilla kuinka veriappelsiini toimisi possetissa, mutta sitten totesin, että maailmaan, eli tähän blogiin, mahtuu EHKÄ vain rajalllinen määrä veriappelsiiniohjeita. Ensi vuonna sitten uusi yritys?

Passionhedelmä ei yksistään tuo riittävää kerman hyydyttävää happamuutta, joten passionmehun lisäksi on seokseen lisättävä sitruunamehua. Muistathan, että mitä ryppyisempi passionhedelmä on, sitä kypsempi se on ja sitä aromikkaampi on lopputulos. Valmiissa possetissa maistui passionhedelmä täyteläisen trooppisena ja kupin pohjalle sujautettu passionhedelmäcurd antoi viime silauksen. Ja mikä parasta, sain lopultakin hyötykäyttöön nuo suloiset keraamiset jogurttipurkit!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ihanat pikkukupit pääsivät oivallisesti uusiokäyttöön!

 

Passionhedelmäposset
6 annosta

5-6 kypsää keskikokoista passionhedelmää (tarvitset siivilöityä mehua 2 1/2 – 2 3/4 rkl)
1 3/4 dl sokeria
1 tl jauhettua vaniljaa (esim. Urtekram) tai 1 vaniljatangon siemenet kaavittuna
1/2 l kuohukermaa
4 rkl (60 ml) sitruunamehua

Koristeluun:
1 passionhedelmä
rouhittuja pistaasipähkinöitä

Kaavi passionhedelmien siemenet pieneen kattilaan. Lämmitä pienellä lämmöllä noin minuutin ajan, niin että siemenet juuri ja juuri lämpenevät. Kaada siemenet mehuineen kulhon päälle asetettuun siivilään ja painele tukevalla puu- tai teräslusikalla siemenistä loppu mehu kulhoon. Mehua tulisi olla 2 1/2 – 2 3/4 rkl.

Mittaa pinnoitettuun kattilaan sokeri, vanilja ja kerma. Kuumenna seos hiljalleen kiehuvaksi, kunnes sokeri on sulanut, ja jatka kuumentamista vielä 3 minuuttia. Siirrä kattila pois liedeltä ja vatkaa joukkoon sitruunamehu ja siivilöity passionhedelmämehu. Siivilöi seos kannuun tai metalliseen litranmittaan.

Lusikoi passioncurd kuppien pohjalle, jos käytät sitä. Jaa kermaseos tasaisesti kuppeihin. Anna jälkiruokien jäähtyä huoneenlämmössä 30 minuuttia ja siirrä ne sitten peitettyinä jääkaappiin yön yli. Koristele ennen tarjoamista tuoreeella passionhedelmällä sekä pistaasipähkinärouheella.

* Passioncurdin ohjeen saatte ensi viikolla kakkupostauksen yhteydessä.