Haarukkavatkain

Ruokablogi

Myskikurpitsa-caesarsalaatti

Tarjoa caesarsalaatti vaihteeksi myskikurpitsan kanssa. Lupaan ettet pety!

Myskikurpitsa-caesarsalaatti

Aina välillä sitä yllättää itsensäkin, kun onnistuu jossain ruoassa yli odotusten. Tämä myskikurpitsa-caesarsalaatti oli juuri niitä ruokia, ja se syntyi puolivahingossa.

Olin maanantaina vielä vähän uupelo viikonlopun workshop-rutistuksen jäljiltä ja nappasin kaupasta valmiin grillibroilerin tarkoituksenani repiä se caesarsalaatin joukkoon. Siinä samalla pyörittelin päässäni, että mitä muuta voisi caesarsalaattiin lisätä kuin broileria, katkarapuja tai pekonia? Päässäni ei tuntunut liikkuvan mitään ja ajatus, että kirjottaisin blogiin pelkästä broisku-caesarista ei oikein innostanut. Kun kotona sitten nostelin tavaroita jääkaappiin, keksin sen – uunissa paahdettu myskikurpitsa voisi olla kiva. Ja kiva adjektiivina ei pääse lähellekään lopputulosta, se oli nimittäin tyrmäävän hyvää! Ehdottomasti sellainen ruoka, jota meillä jatkossakin syödään.

Yksi viime viikonlopun valokuvaus-workshopin sponsorituotteista oli Cosmopolitan-salaatti ja minäkin sain mukaan tätä herkkua. Cosmo on salaattina rapea ja se erinomainen pohja muun muassa caesarsalaatille. Caesarsalaatin juju piilee rouskuvan salaatin lisäksi sen kastikkeessa, joka saa umamimaisen makunsa sardellista. Kastike itsessään on oikeastaan löysähkö majoneesi, joka sardellin lisäksi maustetaan Worcestershire-kastikkeella. Viimeisen silauksen salaatille tuovat valkosipulissa paistetut krutongit ja parmesaanijuusto.

Perinteiseen caesarsalaattiin salaatti revitään paloiksi ja kastike sekoitetaan salaatin joukkoon. Tällä kertaa leikkasin Cosmopolitan-salaatin puoliksi ja paistoin sitä hetken pannulla. Näin caesarista saa näyttävämmän ja puolikas salaatti myskikurpitsoineen riitti ainakin minulle runsaaksi lounaaksi.

Myskikurpitsa-caesarsalaatti
neljälle

1 myskikurpitsa
öljyä, suolaa ja mustapippuria

Krutongit:
2 dl hyvää leipää kuutioina
3 valkosipulinkynttä
½  dl öljyä

Salaatti:
2 Cosmopolitan-salaattia tai 2 isokokoista romainesalaattia
1 dl parmesaanijuustolastuja

Kastike:
1 kananmuna
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria rouhittuna
1 valkosipulinkynsi
1 rkl sitruunamehua
1 rkl viinietikkaa
2 tl  Worchestershire-kastiketta
½ tl Dijon-sinappia
4-5 sardellifilettä hienonnettuna
1-1 1/2 dl rypsiöljyä
(1/2 dl raastettua parmesaania)

Pese myskikurpitsa ja leikkaa se tukevalla veitsellä pituussuunnassa puoliksi. Siisti kurpitsan päät ja koverra pois siemenet. Viipaloi kurpitsa noin 2 cm paksuiksi viipaleiksi. Nosta viipaleet uunipellille leivinpaperin päälle. Pirskota viipaleille öljyä ja mausta ne suolalla sekä mustapippurilla. Paahda kurpitsat uunissa 200 asteessa noin 20-25 minuuttia.

Kuutioi leipäviipaleet. Litistä valkosipulinkynnet veitsen lappeella ja paista niitä miedolla lämmöllä öljyssä noin 5 minuuttia. Nosta valkosipulit pois öljystä ja lisää leipäkuutiot. Ruskista kuutiot ja nosta ne leivinpaperin päälle valumaan.

Revi salaatinlehdet kulhoon odottamaan tai leikkaa salaatit puoliksi. Mikäli teet ruoan puolikkaista salaateista, paista niitä kuumalla pannulla leikkauspinta alaspäin muutaman minuutin ajan. Höylää parmesaanijuustosta ohuita lastuja.

Valmista kastike:  Sekoita tehosekoittimessa kaikki muut aineet yhteen paitsi öljy. Lisää öljyä vähitellen koneen koko ajan käydessä, kunnes saat haluamasi koostumuksen. Öljyn lisääminen tekee kastikkeesta paksumpaa. Tarkista maku. Voit halutessasi raastaa parmesaanijuustoa kastikkeen joukkoon.

Kokoa salaatti: Nosta salaatin puolikkaat lautasille. Valuta päälle kastiketta ja lisää paahdetut kurpitsaviipaleet sekä vielä vähän kastiketta. Ripottele päälle parmesaanilastut ja krutongit. Vaihtoehtoisesti valuta kastiketta revityn salaatin joukkoon pienissä erissä. Sekoita salaatti käsin nostellen. Kastikkeen tulisi peittää salaatinlehdet, mutta ne eivät saisi uida kastikkeessa. Lisää parmesaanilastut ja kurpitsaviipaleet. Ripottele päälle lopuksi krutongit.

39 Comments

  1. Olen kokkaillut noista ihanista Cosmopolitan-salaateista vaikka mitä kaikkea tänä kesänä. Pitääpä testailla myös näiden erilaisten syksyisempien raaka-aineiden kanssa 🙂

  2. Myskikurpitsa on niin sairaan hyvää! <3

    -Heidi
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

  3. Rakastan kurpitsaa ja caesaria – tätä täytyy siis kokeilla piakkoin! NAM!
    Ja upea banneri <3

  4. Ihan mieletön idea!
    Minä joudun tyytymään kalattomana vähän mukaeltuun caesarkastikkeeseen, mutta hyvää se on ihan kalaakin. Paahdettu kurpitsa on niin hyvää!

    • Kiitos Hannele! Tein joskus caesarkastiketta niin, että korvasin sardellin ja worchistershire-kastikkeen hienonnetulla kapriksella ja lisäsin vähän enemmän raastettua parmesaania. Toimi!

  5. Tosi kaunis salaatti. Myskikurpitsa on ihanaa, just ostin kans syksyn ensimmäisen.

  6. Tein itse eilen ensimmäisen syysaterian myskikurpitsasta. Se on niin ihanaa, niin herkullista!

  7. Olen vähän huono syömään kurpitsaa, tai ainakin valmistamaan sitä. Olen saanut esim. Saksassa aivan taivaallista kurpitsakeittoa, mutta en jotenkin osaa napata sitä kaupasta mukaan. Täytyisi ryhdistäytyä, näyttää nimittäin tosi ihanalta tämä sinun annoksesi 🙂

    • Kiitos! Se on aika jännää miten sitä syntyykin niitä lempiraaka-aineita ja sitten on niitä, joihin ei oikein koskaan tule tartuttua. Minulle sellainen on porkkana!

  8. Paahdettu kurpitsa on ehdottomasti yksi syksyisten salaattien suosikkiraaka-aineitani. Caesar-kastikkeeseen en olekaan keksinyt sitä aiemmin yhdistää, kiva idea 🙂

  9. Hauska salaatti, luuletko että tuohon kävisi myös jokin muu juusto (tai lisäprotsku) kuin parmesan jos tahtoo enemmän on enemmän 🙂

    • Muuta juustoa en ton kastikkeen kanssa ehkä laittaisi, mutta murusteltu pekoni tai rapsakaksi paistettu parmankinkku varmasti sopii 🙂

  10. Kaunis ja ah, niin ihanan kuuloinen salaatti <3

    • Kiitos! Suosittelen kokeilemaan, sillä makean kurpitsan ja suolaisen kastikkeen yhdistelmässä oli vaan jotain tosi koukuttavaa 🙂

  11. Teen aivan liian harvoin ruokaa kurpitsasta! Nyt minäkin innostuin, herkullisen kuuloinen salaatti.

  12. Loistava idea! Kauniisti olit myös asetellut salaatin. On mahtava fiilis just toi, kun koklaa jotain uutta ja lopputulos on erinomaisen onnistunut :).

    • Aina välillä onnistuu 🙂 Totuuden nimessä on sanottava etteivät kaikki aivoitukset toimi ihan yhtä hyvin!

  13. Onpa ihana tuo uusi banner!! Wau, tykkään..ja tiedän, missä ja milloin tuo kuva on otettu! Hih.

    • Kiitos! Vaihtelen noita taustakuvia vähän sesongin mukaan, mutta tämä on kieltämättä oma suosikkini myös 🙂 Ja kyllä, Humppaliiterillä!

  14. Kurpitsalla kyllä harvoin menee vikaan, rakastan erilaisia kurpitsaruokia. Tämä näyttää todella hyvältä!

  15. Oi nam. Myskikurpitsaa tulee syksyllä aina syötyä kilokaupalla ja tässä on oiva herkku lisää repertuaariin!

  16. Eikä, miten mahtava idea! Kun sinne laatikon ulkopuolelle uskaltaa kurkistaa, niin saa näköjään aikaiseksi vaikka mitä 😉

    • Lempirunoilijaani/filosofi Uppo-Nallea mukaellen: ”Maasta se pieni ponnistaa, joskus voi pientäkin onnistaa!” 🙂

  17. Parhaita tällaiset ohjeet että tekee kuin vähän ”vahingossa”, kokeilumielessä, ihan huippu hyvää syötävää. 🙂

  18. Hienon luova ratkaisu! Se pekonimuru varmaan sopisi tosin tuohon myskikurpitsaversioonkin lisänä. 🙂

  19. Kuulostaapa todella hyvältä :)!

Vastaa

Your email address will not be published.

*

© 2024 Haarukkavatkain

Theme by Anders NorenUp ↑