Tätä suklaakakkua kehtaa tarjota muulloinkin kuin pääsiäisenä!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tummasta suklaasta valmistettu tipu ja valkosuklaa-appelsiinijänöjussi. Valmistaja PetriS Chocolate Room.

Heti alkuun on tunnustettava, että en ole kovin suuri suklaan ystävä. Jos voin valita, niin syön mielummin salmiakkia, lakuja tai irtokarkkeja. Leipoessakin tartun helpommin marenkia tai marjoja sisältäviin ohjeisiin. Tästä huolimatta kaapistamme löytyy mitä ihmeelisempiä puoliksi syötyjä suklaalevyjä ja en kertakaikkiaan voi kävellä ohitse, jos jossain on myynnissä käsintehtyjä suklaakonvehteja – tai tryffeleitä. Viimeksi tällainen ostosonnettomuus kohtasi meitä sunnuntaina Teurastamon pääsiäistapahtumassa, jossa viime vuoden tavoin paikalla oli Uudenmaan alueelta pieniä ja keskisuuria suklaanvalmistajia. Heti ovesta tullessa haksahdimme PetriS Chocolate Roomin ihaniin suklaajänöjusseihin ja -tipuihin, seuraavasta pisteestä Gaguilta nappasimme kakkumme koristeeksi päätyneet passionhedelmä-valkosuklaaa-ankat sekä taivaalliselta näyttäneet, aikuiseen makuun sopivat gin&tonic-konvehdit. Viimeinen löytö oli lähes lähisuklaata, jos suklaasta voi niin sanoa, eli Suklaatäplä, joka toimii Vallilassa Kuortaneenkadulla. He tekevät pääasiassa suklaita ravintoloille ja kahviloille myyntiin, mutta ovat tällaisissa tapahtumissa myymässä myös suoraan kuluttajille. Heiltä ostimme upean kiiltäviä ja houkuttelevasti maustettuja praliineja, vai mitä sanot yhdistelmistä passion-lakritsi tai vadelma-viinietikka-tummasuklaa?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kakun päälle koristeiksi tein tyhjistä passionhedelmänkuorista ja passionhedelmäcurdista munanpuolikkaat.

Kuten passionhedelmäposset-päivityksessä viittasin, olen viime viikkoina taistellut erään suklaakakkuohjeen kanssa. Kakun väliin tuleva passionhedelmäcurd on onnistunut moitteettomasti joka kerta, mutta se kakku! Olin bongannut Lantlivet mat & vin -lehdestä houkuttelevan näköisen Devil’s chocolate cake -ohjeen ja ajattelin, että minäpä pyöräytän tästä ohjeesta gluteenittoman version ja pyydän naapurit meille syömään. Välillä käy niin, että se oma ajatus jostain leivonnaisesta tai ruoasta on olevinaan tosi hyvä ja mielessään näkee jo häikäisevän lopputuloksen, ja sitten on se todellisuus, jossa ensimmäinen yritelmä kakusta hajoaa käsiin ja toisesta kakusta tulee samalla kertaa pehmeän mureneva, mutta kova. Eli mehtään meni, savonlinnalaisittain sanottuna.

Toisella yrityskerralla pääsin jopa kakun kuorruttamiseen saakka, mutta tein aluksi suklaaganachea liian pienen annoksen ja uutta annosta kiireellä vääntäessä suklaakuorrute erottui. Juuri sitä mitä siinä hetkessä kaipasinkin. Pikainen nettiseulonta neuvoi vatkaamaan seosta sähkövatkaimella 3-4 minuuttia, ja jos se ei auttaisi, niin ganachen voisi yrittää pelastaa glukoosisiirapilla. Toteutin varmuuden vuoksi molemmat toimenpiteet ja koostumus helpotuksekseni muuttui taas tasaiseksi. Tästä toki seurasi se, että minulla oli kakku, jossa oli kahta erilaista kuorrutetta ja ulkonäkö oli sen mukainen. Not my finest hour!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kakkuvadin alla oleva juutikankaasta ja pitsistä tehty liina tarttui myös matkaan Teurastamolta.

En antanut edellä mainittujen vastoinkäymisten nujertaa itseäni, vaan viikon hengähdettyäni ja lukuisia kakkuohjeita selattuani, palasin sorvin ääreen. Tällä kertaa jätin gluteenittoman leivonnan sikseen. Halusin kakkuun myös pehmeämmän kuorrutteen, sellaisen joka ei mene jääkaapissa kivikovaksi. Apuun tuli, kuten aika monesti ennenkin, Nigella Lawson. Nigella kutsuu tätä kakkua vanhanaikaseksi suklaakakuksi, mutta sanoisin, että se on enemmänkin hyvin toimiva ja pomminvarma.

Mutta kuten arvata saattaa, niin aivan ilman kommervenkkejä ei tällakään kertaa selvitty. Sen sijaan, että olisin laittanut 1/3:n kuorrutteesta kakun väliin, kuten ohjeessa neuvotaan, niin päätinkin sen sijaan täyttää kakun uudella Valion suklaatuorejuustolla (laktoositon, rasvaa 22%) ja passionhedelmäcurdilla. Kyseisen tuorejuuston happamuus ja suklaapehmiksen maku sopivat kyllä ihan hyvin kakkuun, mutta jääkaappikylmänä (+3 astetta) juusto oli melko kovaa ja ajattelin, etten saa sitä kauniisti levitettyä kakun väliin. Mietin, että ”kevyt vatkaus varmaan löysyttäisi rakennetta vähän ja saisin sen paremmin levitettyä.” Löystyihän se, velliksi saakka. Kun levitin tätä velliä kakkupohjan päälle, alkoi se hiljalleen hivuttautua kohti kakun reunoja. Lopullinen naula arkkuun tuli, kun nostin toisen kakkupohjan täytteen päälle ja suklaavelli valui noroina pitkin kakun reunoja.  Jouduin kiinnittämään kakkupuoliskot toisiinsa cocktailtikuilla, jotta päällimmäinen kakkupohja ei olisi luisunut pois kuorruttamisen aikana. Fiksumpi ja vähemmän itsepäinen leipoja olisi suosiolla luovuttanut tuorejuuston suhteen ja tehnyt siitä vaikka suklaanmakuista kastiketta.

Tästä kaikesta säätämisestä huolimatta tuli kakusta oikein kostea, suklainen ja sopivan makea. Passionhedelmäcurd toi kakkuun hedelmäistä makua ja kuorrute oli helposti leikattavaa. Kaiken lisäksi jääkaapissa suklaatuorejuusto(velli) kovettui sen verran, että kakku pysyi koossa. Aion ehdottomasti tehdä tätä toistekin. Tämä ohje on nimittäin niitä helpompia kakkuohjeita valmistaa, jos sinulla on monitoimikone. Kaikki pohjaan tarvittavat aineet nakataan koneen kulhoon ja sekoitetaan tasaiseksi. Ei voi-sokerivaahdon vatkaamista, kananmunien varovaista lisäämistä ja jauhojen nostelua. Myös päälle tulevan kuorrutteen voi osittain sekoittaa monitoimikoneessa.

Vielä vinkkinä, että kakun väliin tulevaa passionhedelmäcurdia kannattaa tehdä kerralla tuo ohjeessa mainittu määrä. Curdia jää yli, mutta se säilyy puhtaassa ja tiiviissä astiassa reilun viikon. Mikäpä olisikaan parempi tapa aloittaa aamu kuin lisätä lusikallinen tätä keltaista herkkua jogurtin tai puuron joukkoon?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hyvää pääsiäistä!

Passionhedelmäcurd

160 ml passionhedelmän siemeniä ja mehua (tarvitset 6-7 keskikokoista, kypsää hedelmää)
1 rkl sitruunamehua
165 g suolatonta voita kuutioina
200 g ruokosokeria
6 keltuaista

Mittaa keskikokoiseen, paksupohjaiseen kasariin tai kattilaan passionhedelmän siemenet ja hedelmästä irtoava mehu, voi ja sokeri. Kuumenna seosta keskilämmöllä, kunnes voi on sulanut ja sokeri liuennut joukkoon.

Erottele keltuaiset kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Valuta lämmintä passionhedelmäseosta hiljalleen, koko ajan vatkaten, keltuaisten joukkoon.

Kaada seos takaisin kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä sekottaen, kunnes seos paksuuntuu. Tähän menee noin 6-7 minuuttia. Jos curd ei tahdo paksuuntua, nosta varovasti lämpötilaa. Anna curdin jäähtyä ja siirrä se sopivaan, puhtaaseen purkkiin. Nosta purkki jääkaappiin. Curd on valmista käytettäväksi, kun se on täysin viilentynyt.

Hauskan koristeen saat, kun peset yhden passionhedelmän kuoret ja täytät ne curdilla.

Vink vink! Valkuaisista voit valmistaa vaikkapa marenkikääretortun, johon tuo curd myös sopii.

Vanhanaikainen suklaakakku

Kakkupohja

175 g suolaamatonta, huoneenlämpöistä voita
2 isoa kananmunaa
200 g vehnäjauhoja
200 g ruokosokeria
150 ml ranskankermaa (ei vähärasvaista)
40 g tummaa kaakaojauhetta (esim. Van Houten)
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1 tl jauhettua vaniljaa tai yhden vaniljatangon siemenet kaavittuna

Kakun kostutukseen 1/4 dl sitruslikööriä tai maitoa

Nosta voi ja kananmunat huoneenlämpöön ajoissa. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Voitele irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) reunat ja kiinnitä leivinpaperi vuoan pohjalle.

Mittaa kaikki aineet monitoimikoneen kulhoon ja sekoita, kunnes taikina on tasaista ja paksua. Kaavi taikina vuokaan ja paista uunin alatasossa 25-30 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla jo 20 minuutin kohdalla.

Anna kakkupohjan jäähtyä vuoassa noin 15 minuuttia ja kumoa se jäähtymään leivinpaperin päälle ritilälle. Leikkaa täysin jäähtynyt kakku kahteen osaan.

Kuorrutus

175 g tummaa suklaata (suklaapitoisuus 60-70%)
75 g suolatonta voita
300 g tomusokeria
1 rkl vaaleaa siirappia
125 ml ranskankermaa

Paloittele suklaa pieniksi paloiksi metalli- tai lasikulhoon. Lisää joukkoon paloiteltu voi ja nosta kulho vesihauteeseen kattilan päälle. Veden ei tarvitse kiehua voimakkaasti, riittää, että se vain hieman kuplii. Mitä hitaammin suklaa sulaa, sen parempi. Voit myös yrittää onneasi mikroaaltouunissa. Sekoita sulanut suklaa-voiseos varovasti tasaiseksi ja nosta kulho pois liedeltä. Se saa hieman jäähtyä.

Suklaan jäähtyessä siivilöi tomusokeri kulhoon. Lisää jäähtyneeseen suklaaseokseen siirappi ja ranskankerma. Sekoita huolellisesti ja vatkaa tomusokeri erissä seoksen joukkoon. Voi olla, että lopuksi sinun täytyy lisätä teelusikallinen tai kaksi kiehuvaa vettä, jotta saat haluamasi koostumuksen. Kuorrutuksen tulisi olla riittävän notkeaa levitettäväksi, mutta ei valuvan löysää.

Kakun kokoaminen

Leikkaa leivinpaperista neljä suikaletta ja aseta ne neliön muotoon kakkuvadin päälle. Nämä paperisuikaleet suojaavat vatia ja saat kakun suoraan koottua haluamallesi tarjoiluvadille. Nosta toinen kakkupala pohjaksi ja kostuta se sitrusliköörillä. Levitä päälle reilu kerros passionhedelmäcurdia (noin 1 dl) ja 1/3 kuorrutuksesta. Nosta toinen kakkupuolikas kanneksi ja kostuta sekin liköörillä. Levitä 1/3 kuorrutuksesta aaltomaisesti kannen päälle ja lisää loput kuorruruksesta (1/3) kakun reunoille. Koristele kakku curdilla täytetyillä passionhedelmän kuorilla tai pääsiäismakeisilla.

Alkuperäisen, englanninkielisen ohjeen löydät täältä.