OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pari viikkoa on taas hujahtanut ohitse, niin etten ole ehtinyt lupaamaani Eton Mess -kakkua tänne kirjoittaa. Kaikenlaista mukavaakin on tähän syyskuulle mahtunut kiireen ohella. Viime viikonloppuna lensimme mielenilmausjumalia uhmaten Tukholmaan ja maanantaina alkoi Euroopan laajuisestikin ihka ensimmäinen ruokajournalismin opintokokonaisuus, johon minulla oli suuri ilo ja kunnia tulla valituksi mukaan! Odotan mielenkiinnolla mitä tämä kokonaisuus tuo tullessaan. Toki toivon, että saan tästä sitä kaivattua potkua eteenpäin ruokakirjoittamiseen erityisesti tutkivan ruokajournalismin saralla.

IMG_3432

Puhelimella otettujen kuvien aatelia :-). Huomaa taustalla taiteellisesti kiemurtelevat johdot yms.

Meitä on hyvin heterogeeninen porukka ja luulen, että sillä kokemuksella mitä kukin juttuun tuo tullessaan, ei tästä voi tulla kuin ylisanoilla korostetun upea (ainakin hyvää ja maukasta)! Opintojen aloitus tapahtui hotelli- ja ravintolamuseon tiloissa kuohuviinillä kilistellen, kuten asiaan sopii. Kiitos vielä museon henkilökunnalle vieraanvaraisuudesta ja luulenpa, että museon tietokannat tulevat vielä moneen kertaan tarpeeseen meille itse kullekin.

Palataanpa kuitenkin siihen kakkuun. Kaunissaari-retkellemme valmistin tosiaan BBC Good Food -lehdestä pari vuotta sitten bongaamani Eton Mess -kakun. Tarina kertoo, että Etonin poikainoppilaitoksessa oli erään kerran valmistettu marenkiherkku Pavlovaa jälkiruoaksi. Epäonninen tarjoilija oli kuitenkin onnistunut tiputtamaan kyseisen jälkiruoan. Viiden sekunnin sääntöä uhmaten jälkiruoka kaavittiin takaisin kulhoon ja näin syntyi Eton Mess – iloinen sekamelska marenkia, kermaa ja marjoja. Joissain mess-ohjeissa lisätään kokoelmaan myös vaniljakastiketta. Näihin makuihin perustuu siis tämä kakku, joka säilyy hyvin viileässä usemman päivän ja on kätevä kuljettaa vaikka piknikille tai näin syksyn tullen sieniretkelle mukaan.

Uunia vaille valmis.

Tässä kuvassa on vasta puolet marengista lisätty.

Englantilaisista leivontaohjeista löytyy lukuisia vastaanvanlaisia ”tray bake” – leivonnaisia, jotka valmistetaan nimensä mukaisesti suorakaiteen muotoisissa uunivuoissa. Paras vuoka tällaisiin leivonnaisiin on hyvin lämpöä johtava metallinen, usein myös pinnoitettu, vuoka. Lasinenkin vuoka käy, mikäli se ei ole kovin paksu. Keraamisten lasagnevuokatyyppisten ratkaisujen ongelmaksi muodostuu leivonnaisen hidas kypsyminen. Kakku voi olla päältä jo hyvinkin tumma, mutta ei ole kunnolla kypsynyt pohjasta tai keskeltä.

Viileä alkukesä synnytti poikkeuksellisen ilmiön, sillä kotimaisia mansikoita saa vieläkin kaupoista ja toreilta, joten kakku kannattaa laittaa kokeiluun pikimiten. Tosin tällaiseen uunissa paistettavaan leivonnaiseen sopivat myös ulkomaiset mansikat. Uunissa mansikan maku joka tapauksessa muuttuu ja napakampien mansikoiden rakenne kestää paremmin paistamista. Mansikoiden tilalla voi kokeilla syksyn tullen vaikka karpaloita. Minun piti kokeilla tätä myös karviaisista, mutta en valitettavasti enää ehtinyt.

Upotin kakkuun myös pari raparperin vartta mansikoiden lisäksi (käytin mansikoita vähemmän kuin tuon 400 g). Marengit olivat tällä kertaa kaupasta ostettuja, käytä ihmeessä itsetehtyjä, mikäli sellaisia vaan on. Taikinan joukkoon voi sekoittaa valkosuklaapaloja ja ripotella muutamia sattumia myös kakun pinnalle.

Eton Mess -kakku

175 g voita
3/4 dl kuohukermaa
1 vaniljatangon siemenet kaavittuna
225 g vehnäjauhoja
100 g mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
200 g ruokokidesokeria tai 150 g kidesokeria + 50 g fariinisokeria
5 isoa kananmunaa (tai 6 keskikokoista)
400 g tuoreita mansikoita (paloittele osa, jätä pienemmät kokonaisiksi ja viipaloi loput)
50 g marenkeja murennettuna

1. Voitele 20×30 cm -kokoinen uunivuoka ja vuoraa se vielä leivinpaperilla. Vinkki! Leivinpaperin saa parhaiten istumaan vuokaan, kun ruttaat paperin ensin.
2. Sulata voi ja lisää kerma sekä vanilja. Sekoita kaikki jauhot ja suola keskenään. Siirrä sivuun odottamaan.
3. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Valuta joukkoon voi-kermaseos ja sekoita. Lisää jauhot vähitellen koko ajan sekoittaen. Nostele taikinaan paloitellut sekä mahdolliset kokonaiset mansikat ja kaada seos vuokaan.
4. Ripottele päälle viipaloidut mansikat sekä murennetut marengit. Paista 160 asteessa 40 – 45 minuuttia, kunnes kakku on keskeltä kypsä. Mikäli pinta tummuu, voit peittää sen leivinpaperipalalla. Tarjoa kakkua paksun vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kanssa.