Tässä tulee kesän toiseksi paras salaatti, jonka valmistuskin on helppoa kuin heinänteko.

tomaatti-kotijuustosalaatti

No, tosiasiassa kaikki, jotka ovat koskaan tehneet heinää perinteisin menetelmin heinäseipäille tietävät, että ei se nyt niin helppoa ole. Mutta tämä salaatti on! Kyseinen tomaattisalaatti on perintöä lapsuuden kodistani ja talvisin tomaatit korvattiin meillä appelsiineilla. On sitä siis ennenkin osattu syödä sesonkien mukaan. Veikkaisinpa muuten, että tuo appelsiini-sipulisalaatti on ollut aika monen muunkin perheen ruokalistalla talviaikaan.

Kyse on ehdottomasti kesäsalaatista, sillä tämä suorastaan vaatii kypsiä ja mehukkaita tomaatteja, joiden kuorikin on syvänpunainen. Itse tykkään pihvitomaateista ja erityisesti näistä häränsydäntomaateista, kun ne ovat niin kauniita syvine uurteineen. Tässä välillä oli aika, jolloin kotimaisia pihvitomaatteja ei saanut. Muistelen lukeeni, että jostain syystä suomalaiset eivät niitä ostaneet, joten kotimaisen puutarhatkaan eivät niitä kasvattaneet. Onneksi tilanne on nyt korjautunut. Kauniin salaatin saat myös käyttämällä erivärisiä kirsikka- ja miniluumutomaatteja.

Toinen tärkeä osa tätä salaattia on sipuli. Voit viipaloida punaisipulin ohuiksi renkaiksi ja marinoida renkaat öljyssä ja viinietikassa. Nyt kun ensimmäiset nippusipulit ovat saapuneet kauppohin ja toreille, niin käytän mielummin niitä. Oma lisäykseni tähän perintösalaattiin on murennettu kotijuusto. Jotain outoa on kuitenkin tapahtunut kotijuustomarkkinoilla. Ensin Ingman lopetti omansa, joka oli muuten merkittävästi parempaa kuin Valion juusto, ja nyt sain juosta usemmassa kaupassa etsimässä Valion vastaavaa tuotetta. Jos kotijuustoa ei löydy tai et innostu sitä itse tekemään, käy fetajuusto korvaajaksi mitä parhaiten. Muutoin salaatti on hyvin yksinkertainen ja se sopii lisäkkeeksi, mutta on erinomainen lounassalaatti hyvän leivän kanssa.

Tomaatti-kotijuustosalaatti

3-4 pihvitomaattia
oliiviöljyä
punaviinietikkaa
suolaa ja pippuria
2 nippusipulia
1 (200 g) pkt kotijuustoa tai fetajuustoa
basilikaa tai timjamia hienonnettuna

Viipaloi tomaatit ja asettele ne limittäin tarjoiluvadille. Valuta päälle hieman öljyä ja punaviinietikkaa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Pese ja kuivaa nippusipulit huolellisesti. Viipaloi sipuli renkaiksi ja suikaloi vihreä varsi. Ripottele tomaattien päälle. Murenna kotijuusto sormin ja lisää salaattiin. Hienonna lopuksi basilikanlehdet ja koristele salaatti.