Kauniinpiakin ruoka-annoksia on olemassa, mutta parempaa tuskin on!

Kauniimpiakin aamupaloja on olemassa, mutta parempaa tuskin on!

Lähipiirini tietää, että en yleensä pidä ruoista, joissa on sotkettu keskenään makeita ja suolaisia raaka-aineita. Mutta tässäkin asiassa poikkeus vahvistaa säännön.  Kanadassa vaihto-oppilaana ollessani pääsin nimittäin syömään ihan oikeita amerikkalaisia (kanadalaisia) pannareita. Isäntäperheessäni pannarit tarjottiin sekä vaahterasiirapin että pekonin kanssa ja päälle valutettiin sulatettua voita. Alkuun tämä makuyhdistelmä tuntui vähintäänkin oudolle, mutta pian minunkin lautasellani kohtasivat pekoni ja vaahterasiirappi iloisessa yhteisymmäryksessä. Tästä kiitokset vielä Nancylle ja Allanille!

Silloin teininä en osannut makuja sen enempää analysoida, mutta nyt kun asiaa tarkemmin mietin, niin vaahterasiirapin ja savupekonin makuprofiilissa on jotain kovin samantapaista maanläheistä makua.  Vaahterasiirappi ei mielestäni ole myöskään niin makeaa kuin esimerkiksi hunaja tai tavallinen siirappi ja siksi se sopii hyvin suolaisia ruokia maustamaan. Käytän vaahterasiirappia muun muassa aasialaisissa ruoissa makeutta tuomaan ja se toimii tosi hyvin esimerkiksi Nigellan oivassa marinadissa possulle ja broilerille.

Pannarit olen valmistanut oikeastaan aina samalla Jamie Oliverin reseptillä, jota olen hieman muokannut. Tämä on sellainen takuuvarma ohje, johon tulee palattua aina uudelleen.  Tällä kertaa päätin räjäyttää pankin ja tein sunnuntaiaamun pannareille lisäkkeeksi bourbon-vaahterasiirappivoita. Koska voin valmistus jäi aamuyön pikkutunneille, eivät mittasuhteet olleet aamulla enää aivan tarkoin muistissani, mutta kannattaa maistella voita ja lisäillä viskiä pikkuhiljaa oman maun mukaan sopivaksi. Alkuperäisen ohjeen mukaan bourbonia olisi pitänyt laittaa ruokalusikallinen, minä taisin siihen lorottaa 4 tai 5 ruokalusikallista… Meillä on oikein erinomaista Woodford Reserve Kentucky Straight Bourbonia, joka sopi maullisesti ihan älyttömän hyvin vaahterasiirapin kanssa ja toki se soveltuu myös perinteisesti lasista nautittavaksikin.

Osaan pannareista lisäsin kirsikoita ja osan paistoin sellaisenaan. Valmiit pannarit jäähtyvät muuten tosi nopsaan, joten ne on hyvä siirtää lämmitettyyn uuniin odottamaan. Pannarit tarjottiin rapeaksi paistetun pekonin ja paahdettujen pekaanipähkinöiden kanssa. Päälle vielä loraus vaahterasiirappia ja muutama viipale bourbonvoita.  Siinäpä viikonlopuksi aamupala, jolla pärjää lounaaseen saakka ihan huoletta.

Bourbon-vaahterasiirappivoi

250 g voita
n. 5 rkl bourbonia tai muuta suuhun sopivaa ruskeaa viinaa
n. 1 dl vaahterasiirappia
3 rkl tomusokeria

1. Pehmitä voi nopeasti mikrossa tai anna sen pehmetä huoneenlämmössä. Vatkaa voin joukkoon makuaineet ja tomusokeri.
2. Levitä työpöydälle pala muovikelmua, kaavi voi kelmulle ja rullaa tiukaksi rullaksi. Siirrä rulla pakastimeen.
3. Leikkaa jäisestä voista sopiva pala ja anna sen hieman pehmetä ennen tarjoamista pannareiden kanssa.

Amerikkalaiset pannukakut

4 luomumunaa
2-2 1/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl piimää
ripaus suolaa

1. Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Vatkaa keltuaisten rakenne rikki ja sekoita joukkoon jauhot, leivinjauhe ja piimä. Seoksesta muodostuu paksu taikina.
2. Lisää suola valkuaisten joukkoon ja vatkaa valkuaiset napakaksi vaahdoksi. Lisää valkuaisvaahto taikinan joukkoon pienissä erissä nostellen.
3. Paista pannukakut pinnoitetulla pannulla keskilämmöllä molemmin puolin muutama minuutti. Pannukakku on valmis käännettäväksi, kun pinnalle alkaa muodostua kuplia. Mikäli haluat lisätä pannareihin makuaineita, lisää ne ennen kuin käännät kakut. Pannukakun pinnan tulisi olla enemmänkin vaalean ruskea kuin tumman paahtunut. Pidä lämpimässä tarjoiluun saakka.